Erişilebilirlik

'Washington IŞİD'le Mücadelede Kararlı'


'Washington IŞİD'le Mücadelede Kararlı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Başkan Obama, Birliğin Durumu konuşmasında Amerika’nın IŞİD’le mücadele çabalarını vurguladı. Amerika’nın Sesi muhabiri Carla Babb, Amerika’nın planlarını ve bu kriz çerçevesinde Suriye’nin en büyük müttefiki İran’la ilişkilerini inceledi

Başkan Barack Obama, salı gecesi yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında Amerika’nın IŞİD’i yenilgiye uğratma çabalarını vurguladı. Bunlar arasında Suriye’deki ılımlı muhalefetin eğitilmesi de bulunuyor. Amerika’nın Sesi Pentagon muhabiri Carla Babb, Amerika’nın planlarını ve bu kriz çerçevesinde Suriye’nin en büyük müttefiki İran’la ilişkilerini inceledi.

Başkan Barack Obama, Ortadoğu’da terörle mücadele amacıyla Amerika’nın Batılı ve Arap devletleriyle koalisyon kurma çabalarını övdü: “Bize bu çabalarımızda yardım edebilecek Suriye’deki ılımlı muhalefete de destek veriyor ve iflas etmiş, şiddete dönük aşırıcı ideolojilere her yerde karşı duran insanlara yardım ediyoruz. Bu çabalar zaman alacak. Konsantrasyon gerektiriyor. Ama başarıya ulaşacağız.”

Suriye’de IŞİD hedeflerini havadan bombalamaya devam eden Amerika, önümüzdeki dört ila altı hafta içinde bölgeye asker göndererek, ılımlı Suriye muhalefetini teröristlere karşı mücadele edebilmeleri için eğitmeye başlayacak.

Ancak Demokrasileri Savunma Vakfı uzmanlarından Jonathan Schanzer’a göre Suriye’de IŞİD’e karşı başarı çok daha fazla çaba gerektiriyor: “Önemli derecede zaman alacak bir sorunla uğraşıyoruz. Küçük bir grup savaşçı yetiştirerek bu sorunu gerçekten çözebileceğimizi sanmıyorum.”

Pentagon vereceği eğitimle Suriyeli isyancıların önce kendi kent ve kasabalarını savunmasını, daha sonra da IŞİD’e saldırı başlatmasını sağlamayı amaçlıyor. Nihai amaçsa, Suriye’deki iç savaşın siyasi çözümle sonuçlandırılması.

Schanzer, Amerikalılar’ın ılımlı Suriye muhalefetine vereceği muharebe eğitiminin, kime karşı kullanılacağını garantileyemeyeceğini söylüyor: “Muhalefet Esat’la savaşmak, Hizbullah’la savaşmak, İran’ı Suriye’den çıkarmak istiyor. Bu gerçeği göz ardı edemeyiz.”

Ancak konu İran’a gelince hem Başkan, hem de Batılı liderlerin bu ülkeyle vizyonu Suriye’nin daha da ötesinde.

Obama, “Bahara kadar İran’ın nükleer silah edinmesini önleyecek kapsamlı bir anlaşmaya varma şansımız var. Bu, hem Ortadoğu’da yeni bir çatışmadan kaçınmamızı, hem de Amerika ve İsrail’in de aralarında bulunduğu müttefiklerimizin korunmasını sağlayacak,” şeklinde konuştu.

Amerika, Fransa, Almanya ve diğer ülkeler, yaptırımları hafifletme karşılığında Tahran’ın nükleer programını kısıtlaması için çaba harcıyor. Ancak İran’ın müttefiki olan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ı doğrudan hedef almak, Tahran’la nükleer görüşmeleri de tehlikeye sokabilir.

Jonathan Schanzer, “Görüşmelerin en hassas yerinde İran’ı öfkelendirmek herkesin en büyük kaygısı. Bu da Suriye kriziyle başa çıkmaya çalışan bizleri bir eli bağlı olarak kavgayı sürdürmeye zorluyor” şeklinde konuşuyor.

Amerikan askerleri Suriye muhalefetini iyice tanıdıktan sonra savaş eğitimlerine başlamayı amaçlıyor. Çünkü muhalefette kime güvenileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Eğitimin birkaç ay süreceği tahmin ediliyor. Bu sürede de Suriye’de iç savaş, dört yılı geride bırakmış olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG