Erişilebilirlik

‘Washington’un Koalisyon Tercihi AKP-CHP’


‘Washington’un Koalisyon Tercihi AKP-CHP’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00

‘Washington’un Koalisyon Tercihi AKP-CHP’

Türkiye'deki genel seçim sonuçları ve koalisyon olasılıklarını değerlendiren Washington'daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü uzmanlarından Ömer Taşpınar, ABD yönetiminin en sıcak bakacağı senaryonun AKP - CHP koalisyonu olduğunu savundu

7 Haziran genel seçimlerinin sonuçları, sandıktan çıkan mesaj ve “bundan sonra ne olacak” sorularına başkent Washington’da da yanıt aranıyor. Seçimi takip eden hafta, başkentte Ortadoğu’yu izleyen neredeyse tüm düşünce kuruluşlarında “Türkiye’nin seçimi” ele alındı. Uzmanlar tahminlerde bulundu, dış politika eksenli koalisyon olasılıkları masaya yatırıldı.

Prof. Ömer Taşpınar, Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü Türkiye uzmanlarından. Taşpınar da ABD’deki birçok bölge uzmanı gibi sandıktan hem Ak Parti’ye hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tepki oyu çıktığını düşünüyor.

“MHP koalisyonu Türk- Amerikan ilişkilerini zorlar”

Koalisyon senaryolarını dış politika ve Türk Amerikan ilişkileri açısından değerlendiren Taşpınar, AKP – MHP koalisyonu olasılığının dış politika konusunda Türkiye’nin elini zorlayacağını savunuyor ve şunları söylüyor: “Washington Kürt barış sürecinin suya düşmesinden rahatsız olur. MHP’nin içinde olduğu bir hükümet Türk Amerikan ilişkilerini zorlayacaktır.”

Ömer Taşpınar AKP - CHP koalisyonunun, Suriye ile ilgili görüş ayrılıklarına rağmen özellikle Türk Amerikan ilişkilerinin seyri açısından en olumlu senaryo olduğunu şu sözlerle savunuyor: “Amerika’nın en sevineceği senaryo AKP - CHP koalisyonu olacaktır.”

Taşpınar ayrıca, CHP’nin dış politika konusunda izleyeceği yolun, Atatürkçü çizgide, “yurtta sulh cihanda sulh” felsefesinde olacağını kaydediyor.

“Kemal Derviş potansiyeli ekonomiyi rahatlatır”

Bu belirsizlik ortamında en merak edilen başlık kuşkusuz ekonomik istikrar. Piyasalara hangi koalisyon senaryosu rahat nefes aldırır sorusuna Ömer Taşpınar’ın yanıtı şöyle:

“CHP’nin ekonominin başına Kemal Derviş’i getirme potansiyeli ekonomi çevrelerini rahatlatacak.” Ama yine de Türkiye uzmanına göre, CHP’nin en başta Erdoğan’ın anayasal çerçevede bağımsız bir cumhurbaşkanı olması talebinden dolayı, AKP-CHP koalisyonu zor bir senaryo gibi görünüyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG