Erişilebilirlik

Başkan Obama Yönetimi Eleştiren Orgeneral McChrystal'ı Görevden Aldı


Başkan Barack Obama dahil üst düzey yönetim yetkililerini şiddetle eleştiren Amerika’nın Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal bugün Beyaz Saray'da Obama'yla görüştü

Amerika’nın Afganistan’daki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral Stanley McChrystal bugün Beyaz Saray’da Başkan Barack Obama ile görüştükten sonra görevden alındı.

Başkan Obama bugünkü görüşmeden sonra yaptığı kısa açıklamada, Afganistan stratejisinde herhangi bir değişiklik olmadığını vurgularken, McChrystal'ın davranışının bir komutana yakışmadığını ve ulusal çıkarlar gereğince görevden alınmasına karar verdiğini bildirdi.

Başkan Obama komutanlar dahil bütün ordunun disipline ve davranışla ilgili standartlara uymasının son derece önemli olduğunu söyledi ve "demokrasimiz kurumların gücüne dayanır ve bireylerden değil kurumlardan güç alır," dedi.

Obama, savaş yürüten ekipler arasında bölünme ve görüş ayrılıklarını asla hoşgörmeyeceğini vurguladı ve Afganistan'da savaşı kazanabilmek için birliğin şart olduğunu kaydetti.

"Taleban'ın direncini kırmayı başaracağız" diyen Başkan Obama, bu değişikliğin bir politika değişikliği olmadığını, sadece görev değişikliği olduğunu bildirdi.

Başkan Barack Obama, Orgeneral McChrystal'ı kaybetmenin kendisini çok üzdüğünü belirtirken, bugüne kadar komutana saygı ve hayranlık duyduğunu kaydetti.

Afganistan'daki Amerikan kuvvetlerinin komutanlığını Orgeneral David Petraeus üstlenecek.

Amerikalı komutan McChrystal, Rolling Stone dergisine yaptığı açıklamayla Washington’da büyük tepki toplamış, Başkan Obama kendisini ve diğer yönetim çalışanlarını açıkça alaya alan komutanı Beyaz Saray’a çağırmıştı.

Başkan Barack Obama, Stanley McChrystal’ın, bu açıklamaları yaparken ‘muhakemesini’ yanlış kullandığını söyledi.

Jim Jones'a ağır hakaret

Rolling Stone dergisinde yayınlanan Michael Hastings imzalı makalede ‘Kontrolden Çıkmış Komutan’ başlığı kullanılıyor. Gazeteci Hastings’e görüşlerini aktaran McChrystal ve ekibi Obama yönetim yetkilileri için ağır ifadeler kullanıyor. Örneğin, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones için ‘palyaço’ ifadesi kullanılırken, Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’un, sürekli işinden kovulmaktan korktuğu için ‘yaralı hayvan’ misali dolaştığı iddia ediliyor. McChrystal, seçimler sırasında Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye destek vermediği gerekçesiyle Büyükelçi Karl Eikenberry’i de ihanetle suçluyor.

Yine makalede yayınlanan görüşlerde Obama, askerlerle katıldığı bir toplantıda rahat davranmamak ve komutanlardan rahatsız olmuş görünmekle suçlanıyor. McChrystal’in bu durumdan hayal kırıklığına uğradığı anlatılıyor.

Joseph Biden için de McChrystal, “Biden mı, o da kim?” diyerek Başkan Yardımcısı’yla alaya ediyor.

Rolling Stone dergisinde yayınlanan makale üzerine Washington’dan McChrystal’e ağır eleştiriler geldi. Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikalı komutanın büyük bir hata yaptığını söyledi. Gates, McChrystal’in kendisinden ve makalede adı geçen herkesten özür dilediğini de söyledi.

Geçen yıl da acil toplantıya çağrılmıştı

Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen adına açıklama yapan bir askeri sözcü, Mullen’in Rolling Stone dergisinde yayınlanan görüşlerden büyük rahatsızlık duyduğunu söyledi.

Skandal açıklamalar sonrasında Stanley McChrystal’ın basınla ilişkilerinden sorumlu sivil danışmanı Duncan Boothby istifa etti.

Stanley McChrystal daha önce de yaptığı açıklamalar yüzünde Başkan Barack Obama tarafından acil toplantıya çağrılmıştı. Amerikalı komutan Londra’da katıldığı bir toplantıda, Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ın Afganistan’da daha çok teknoloji, daha az asker kullanılması teklifine açıkça karşı çıkmıştı. Bunun üzerine Başkan Barack Obama, Avrupa seyahati sırasında, Stanley McChrystal’la görüşmüştü.

Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Stanley McChrystal geçen yıl görevden alınan David McKiernan’ın yerine atanmıştı.

XS
SM
MD
LG