Erişilebilirlik

Washington'daki Potomac Nehri'nde Yüzmek Mümkün Olacak mı?


Washington'daki Potomac Nehri'nde Yüzmek Mümkün Olacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Potomac Nehri üzerindeki bir teknede kurulan yüzer laboratuvar, başkent Washington’la komşuları Virginia ve Maryland eyaletlerinden geçen nehrin suyunun kalitesini ölçüyor. Yerel bir çevreci örgüt, birkaç noktada topladığı su numunelerinde kirliliğe neden olan bakteri miktarını tespit ediyor. Toplanan veriler, gelecekte kirli bölgelerin temizlenmesinde rehber olarak kullanılacak. Nehir suyunda yüzmenin ne zaman güvenli olduğunu öğrenmek için bu verilere bakmak mümkün.

Carl Scheider, yerel çevreci örgüt Potomac Riverkeeper Network'te gönüllü olarak çalışıyor. Her hafta Virginia'daki Alexandria kıyısından su numuneleri toplayan Scheider, sudaki asit miktarını, su sıcaklığını ve berraklığını da ölçüyor.

Su kalitesi, yağmur sularının nehre karışmasından sonra bozulmaya başlıyor.

Yakınlardaki marinada rıhtım sorumlusu olan Chip Johnston, Potomac Nehri'nin bekçisi gibi.

Johnston, ”Kanalizasyon atıklarının toplanması gerekiyor. Ne zaman yağmur yağsa sular nehre taşıyor” diyor.

650 kilometre uzunluktaki Potomac Nehri Maryland ve Virginia eyaletlerinin yanı sıra başkent Washington’un içinden geçiyor. Nehrin kirlilik oranı geçmişte çok daha yüksekti. Son yıllarda yapılan çalışmalar, su kalitesini büyük ölçüde iyileştirdi.

Nehir üzerinde düzenli olarak devriye gezen çevre gönüllüsü Dean Naujoks, temiz su yasalarını çiğneyenlerin peşini bırakmıyor.

Naujoks, ”Su kalitesinin iyileştirilmesini engelleyecek tehditler hala mevcut. Gelecek nesillere temiz su kaynakları bırakmak için çok dikkatli olmalıyız” diyor.

Yıllar önce kapanan bir termik santralden sızan petrol, Alexandria'da bir park yakınlarında nehrin suyunu kirletiyor. Santralin sahibi Alexandria Belediyesi, sorunu çözmeye ve bölgeyi temizlemeye çalıştığını bildiriyor.

Naujoks ise ”Bu durum kamu sağlığını tehdit ediyor. Belediyenin burayı 2025 yılına kadar temizlemesi için yasa çıkardık” diyor.

Scheider, bu hafta topladığı numuneleri yüzen laboratuvara götürüyor. Numunelerde bakteri seviyesi ve berraklık ölçümleri yapılıyor.

Scheider, ”Yollarda, kaldırımlarda, parklarda ve evlerin bahçelerinde ne varsa hepsi nehre akıyor” diyor.

Test sonuçları, dünyanın dört bir yanında binlerce plajda su kalitesi bildirimi yapan Swim Guide adlı internet sitesi ve mobil uygulamasına yükleniyor.

Naujoks, ”Amaç, insanlara nehirde yüzmenin ne zaman güvenli olduğunu bildirmek” ifadelerini kullanıyor.

Çevre örgütüne göre nehrin temizliğini sağlamak için herkese görev düşüyor.

Çevre gönüllüsü Dean Naujoks, ”Akarsularımıza plastik ya da başka atık maddeler atmamak gerekiyor. Yerel seviyede bile çaba göstermek son derece önemli” diyor.

Amaç, Potomac Nehri'nin tadını uzun yıllar boyunca çıkarmak.

Carl Scheider de ”Potomac şahane bir nehir. Washington'u çevreleyen bu nehirde şelale, haliç ve gel git olayı gibi birçok farklı ekolojileri bir arada görebiliyorsunuz” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG