Erişilebilirlik

Washington'da Yerel Kurullar İşbaşında


Washington'da Yerel Kurullar İşbaşında
Washington'da Yerel Kurullar İşbaşında

Başkent Washington, resmi adıyla District of Columbia eyaleti yeni belediye başkanı ve konsey üyeleri Ocak ayında göreve başladığında yaklaşık 300 Washingtonlu da yerel Semt Danışma Kurulları’na seçildi. Her kurul sıradan vatandaşlardan oluşuyor. Üyeleri, mahalle sakinleri seçimle belirliyor. Seçimle işbaşına gelen bu kişilerin birinci hedefi kendi mahallelerinin çıkarlarını korumak.

Washington'da yaşayan Aaron Spencer ve Ahnna Smith kendi mahallelerinde bir bara gidiyorlar. Ancak amaçları içki içmek değil. Spencer ve Smith işletmecilerle barı genişletme başvurularını görüşecek.

Aaron ve Ahnna yerel Semt Danışma Kurulu üyesi. Her ikisinin de ayrı meslekleri var ancak danışma kurulunda, mahallelerinin çıkarını Washington Kent Konseyi'nde temsil etmek üzere gönüllü olarak çalışıyorlar.

Aaron," Eğer biri gürültüden şikayet ediyorsa bizzat gidip bu şikayeti yerinde incelemek ve çözüm üretmek isterim" diyor.

Kurul üyeleri yerel hükümetin küçük ama önemli görevlerini denetliyor. Bu küçük görevler bir mahallenin karakterini belirliyor. Örneğin alkollü içki lisansı, caddeye araba park edebilmek gibi.

Aaron bar sahibinin yerel kurulda genç yüzler görmekten memnun olduğunu söylüyor: "Bu güzel bir duygu. Genç ve yaşlı insanların bir araya gelip ortak karar alması bence çok olumlu."

Aaron, Ahnna ve Lauren McKenzie görevlerine Ocak ayında yapılan yemin töreniyle başladı. Aynı törende Washington belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri de yemin etti.

Aaron bir çok politikacının kariyerlerine Semt Danışma Kurulu üyesi olarak başladığını söylüyor. Ancak kendisi için kurul üyeliğinin amacı, yaşadığı mahalleye katkıda bulunmak.

Ben bu görevi topluma katkıda bulunmak olarak görüyorum. Benim için bu siyasi bir kariyerin başlangıcı değil, vatandaşlık görevi: "Bu öylesine yerel bir görev ki temsil ettiğiniz kişileri yakından tanıyorsunuz."

Lauren, "Bizim semtten kimse seçimlere katılmadı. Bu nedenle ben aday olmaya karar verdim" diyor.

Lorenzo Morris Howard Üniversitesi'nde kent siyaseti uzmanı. Morris’e göre, semt kurulları, halkın kendilerini ifade edemediği durumlarda yerel hükümet bazında önemli rol oynuyor: "Kurullar sıradan vatandaşı hükümete bağlayan araçlara benziyor. Bu komisyonların resmi karar verme yetkileri yok ama sesleri belediye meclisinde ve yerel hükümette ciddiye alınıyor."

Profesör Morris başka kentlerde benzer kurumlar olmadığını söylüyor. Washington'un özelliği federal hükümete ev sahipliği yapan ayrıcalıklı bir bölge olmasından kaynaklanıyor. Kent doğrudan Kongre tarafından denetleniyor. Washington'un 1974 yılına kadar bir belediye başkanı da yoktu: "Bir başka deyişle başkent sakinleri demokratik temsil edilme hakkından yoksun olmaları nedeniyle özel bir toplum."

Semt kurulları 1970'te ilk kuruldukları zaman, federal düzeyde oy kullanma hakkı olmayan Washington halkının güçlü bir siyasi sese sahip olmasını amaçlıyordu.

Lauren McKenzie, kendi mahallesine her geçen gün daha fazla alışıyor. Amacı aile işletmelerini kısmen yoksul olan kendi bölgesine çekebilmek: "Daha fazla kafe ve restoranlara ihtiyacımız var. İçki dükkanlarına ihtiyacımız yok."

İki yıl görev yapacak olan bu üç genç kurul üyesi, yaşadıkları bölgede fark yaratmayı umuyor.


XS
SM
MD
LG