Erişilebilirlik

Washington’da Binler Türk Yürüyüşünde Buluştu


Washington’da Binler Türk Yürüyüşünde Buluştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

Washington’da Binler Türk Yürüyüşünde Buluştu

ABD’nin başkenti Washington, Türkiye’ye destek yürüyüşüne sahne oldu. Beyaz Saray önünde başlayan ve Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde son bulan yürüyüşe ABD’nin dört bir tarafından gelen genci yaşlısı binlerce kişi katıldı.

Ülkedeki 155 derneğin oluşturduğu Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin düzenlediği “Barış ve Dayanışma” yürüyüşünde, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili soykırım iddialarına tepki gösterildi; anlaşmazlığın barış ve kardeşlik temelinde çözülmesi çağrıları yapıldı.

Yürüyüş, geçen yılkinin aksine bu yıl sadece Ermeni meselesiyle sınırlı kalmadı. İslamofobi’ye karşı tepki, Suriyeli mültecilerle dayanışma, Türkiye’nin terörle mücadelesine destek gibi konular da bu yürüyüşte gündeme getirildi. Yürüyüşe katılanlar, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh”, “Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez”, “Barış ve Adalete Destek” şeklinde sloganlar attı.

TBMM Türkiye-ABD Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, Başkan Yardımcısı Ertan Aydın, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Kaya, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Elin Süleymanov, KKTC’nin Washington Temsilcisi İsmet Korukoğlu, ABD’deki en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerika İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) başkanı Nihad Awad ve diğer birçok Müslüman kuruluşun temsilcisi de yürüyen isimler arasındaydı.

“Mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz”

Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, Türk Büyükelçiliği’nin önünde gazetecilere açıklama yaptı. Sarıkaya, “Türkiye Cumhuriyeti devleti milletiyle birlikte Amerika’daki vatandaşlarımızın ve tüm dostlarımızın, dost coğrafyalarımızın her zaman yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Bunun için Washington, Somali, Karabağ, Filistin veya dünyanın başka bir coğrafyası farketmez. Bütün coğrafyalarda omuz omuza ve yürek yüreğe olmaya devam edeceğiz. Şanlı bayrağımızın dalgalandığı her yerde dünya mazlumlarının yanında olmaya devam edeceğiz. Filistin’in, Karabağ’ın, Somali’nin ve dünyanın neresinde mazlum varsa onların haklı davalarının yanındayız. Devleti, milleti, bayrağı ve ezanıyla bir olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin ABD’de yalnız olmadığını gördük”

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da, yürüyüşe sadece Türk vatandaşlarının değil Türkiye’nin izlediği haklı politikaları ve insani yardım politikalarını destekleyen çok sayıda farklı ülke vatandaşının destek verdiğini söyledi.

Büyükelçi Kılıç, “ABD’de Türkiye’deki Suriyeli kardeşlerimizin dertleriyle dertlenen kardeşleri var. Onlar yalnız değiller. Bugün burada onlar için kalbi çarpan 11 bin kişi var. Bugün bir kez daha gördük ki Türkiye Cumhuriyeti ABD’de yalnız değildir” diye konuştu.

“Katılım 11 bini geçti”

Yürüyüşü düzenleyen Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin kurucu başkanı İbrahim Uyar da, yürüyüşe 11 binden fazla kişinin katıldığını açıkladı. Uyar, “Büyüyen Türkiye’nin itibarını Ermeni yalanlarıyla lekeleyemezsiniz. Bugün 2 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapan insanlar soykırım yapmamıştır. Aynı zamanda ABD’de yaklaşan seçimlerden dolayı artan İslamofobi’ye de tepki veriyoruz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Kaya da, “Bugün çok farklı kesimlerden insanların burada büyük destek verdiklerini görüyoruz. Türkiye’den Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın selamlarını getirdik” diye konuştu.

Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Süleymanov da, Türkiye ve Azerbaycan’ın “bir millet iki devlet” olduğunu belirterek, Azerbaycan olarak Türkiye’nin her zaman yanında olduklarını vurguladı.

Müslüman liderlerden Türkiye’ye teşekkür

Yürüyüşe Türklerin yanı sıra Türkiye dostu diğer etnik gruplar ve özellikle de Müslüman ülkelerin vatandaşları da katıldı. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Amerika İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihad Awad, “Türkiye’nin bölgedeki politikalarından minnettarız. Türkiye karışıklık ve istikrarsızlıkla dolu bir bölgede barış, refah ve başarı örneği sunuyor” dedi.

Awad, Türkiye’nin bölgede barış, adalet ve eşitlik için, insanlara yardım etmeye çabaladığını söyledi ve “Türkiye bir liderlik modeli sergiliyor” ifadesini kullandı.

Bir diğer Müslüman kuruluşu All Dulles Area Muslim Society’nin başkanı İmam Muhammed Mecid de, Türkiye’yi Suriyeli sığınmacılara topraklarında ağırlamada büyük sorumluluk almasından dolayı takdir ettiklerini kaydetti. ABD ve diğer ülkelere de bu yükü paylaşmaları ve Suriye halkının trajedisini dindirmede daha aktif olmaları çağrısında bulunan Mecid, “Suriyeli kardeşlerimizle ekmeklerini paylaşmaları, gösterdikleri fedakarlıklar, cömertlik ve dayanışmalarından dolayı Türkiye ve Türk halkına teşekkür etmek için buradayız” dedi.

ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal de, “Amerikalı Müslüman toplumu olarak Türkiye’nin sadece Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimiz için yaptıklarını değil, Mısır, Somali ve Arakan’daki mazlumlar için yaptıklarını da takdir ediyoruz. Biz Türkiye ile ülkesindeki terör saldırılarına karşı barış ve dayanışma içindeyiz” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG