Erişilebilirlik

Washington'da Nükleer Zirve Bugün Başlıyor


Başkan Barack Obama nükleer silahlanmanın yayılmasını önlemek amacıyla düzenlenen zirve için başkent Washington’a gelen liderlerle görüşüyor

Başkan Barack Obama, nükleer silahlanmanın yayılmasını önlemek amacıyla düzenlenen zirve için başkent Washington’a gelen liderlerle görüşüyor.

Dün Hindistan Başbakanı Manmohan Sing ile görüşen Obama, bugün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile biraraya gelecek. Başkan Obaama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Salı günü görüşeceği bildirildi.

Birbiriyle üç kez savaşmış olan Hindistan ve Pakistan nükleer silahlara sahip. Kazakistan ile Güney Afrika Cumhuriyetleri, nükleer silah programlarından kendi istekleriyle vazgeçmiş bulunuyor.

Başkan Obama dün gazetecilere El Kaide gibi terörist örgütlerin nükleer silah elde etmeye çalıştıklarını belirterek, başarılı olmaları halinde, dünyanın nükleer güvenlik görünümünün çok değişeceğine işaret etti. Başkan, teröristlerin nükleer silah kullanmada hiç tereddüt göstermeyeceğini de dile getirdi.

Nükleer silahların teröristlerin eline geçmesini önleme yollarını ele almak amacıyla, Amerika’nın düzenlediği iki günlük zirveye 50’ye yakın ülkenin lideri katılıyor.

İsrail başbakanı, ülkesinin nükleer silah programının zirvenin ana konularından biri olacağı kaygısıyla zirveye katılmaktan vazgeçti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünyanın İsrail’in nükleer programını görmezden geldiğini belirtti ve bu konuyu zirvede gündeme getireceğini söyledi.

Zirvede İsrail’i, Başbakan Netanyahu’nun yerine Atom enerji bakanı temsil ediyor. Kuzey Kore, İran ve Suriye ise zirveye katılmıyor.

Amerika’nın geçen hafta açıkladığı nükleer politika, nükleer silaha sahip olmayan bir ülkeden gelecek kimyasal ve biyolojik saldırılara karşı Amerika’nın nükleer silahla kullanmasını engelliyor.

XS
SM
MD
LG