Erişilebilirlik

Washington’da Dikkatler Mueller Raporunda


Adalet Bakanlığı, Perşembe günü Rusya soruşturmasında özel yetkili savcı Robert Mueller’ın yaklaşık 400 sayfalık raporunun redakte edilmiş halini yayınlamaya hazırlanıyor. Mueller soruşturmasında Başkan Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyasının Rusya’yla gizli anlaşma yaptığı iddialarını ve Başkan’ın adaleti engellemeye çalışıp çalışmadığını incelemişti.

Raporun redakte edilmiş halinin açıklanacak olması ve raporun açıklanmasından önce Adalet Bakanı William Barr'ın basın toplantısı düzenleyecek olması özellikle Demokratlar'ın tepkisini çekiyor.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Nadler Barr'a toplantısını iptal etmesi çağrısı yaptı.

Adalet Bakanlığı yerel saatle 9.30'da düzenlenecek toplantı sonrası raporun kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Mueller'ın raporundaki sonuçların daha önce Beyaz Saray yetkilileri ve Adalet Bakanlığı yetkilileri arasında görüşüldüğü belirtiliyor.

Bu da eleştirilen konulardan biri.

Trump Adalet Bakanı Barr'ın ardından kendisinin de basın toplantısı düzenleyebileceğini kaydetti.

Bu arada raporu hazırlayan Mueller ya da ekibinden birinin Barr'ın toplantısında yer almayacak olması dikkat çekti.

Trump Salı günü yaptığı açıklamada raporun tamamının yayınlanması öncesinde kendisinin zaten çoktan aklandığını savunmuştu.

Özel savcı Robert Mueller’ın soruşturması 22 ay sürmüş, Adalet Bakanlığı’ysa raporun yalnızca dört sayfalık bir özetini yayınlamıştı.

Trump Twiter mesajında “Gizli İşbirliği yok! (Adaleti) Engelleme yok!” ifadelerini kullanmıştı.

Trump Pazartesi günü attığı Twitter mesajındaysa “bu suçların” 2016 başkanlık seçimlerindeki rakibi Hillary Clinton, Demokrat Parti ve “kirli polisler” tarafından yapıldığını öne sürmüştü. Trump’ın “kirli polisler” sözünden kastıysa eski üst düzey güvenlik yetkilileriydi. Trump “Soruşturma yapanları soruşturun!” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı William Barr, Mueller raporunun dört sayfalık özetini yayınlamış, savcının Trump ve kampanyasının Rusya’yla seçimleri kazanmasına yardım etmesi için gizli işbirliği yapmadığı ve Trump’ın adaleti yanılttığı sonucuna da varmadığını kaydetmişti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders da Fox News televizyonuna Pazar günü yaptığı açıklamada, Perşembe açıklanacak Mueller raporuyla ilgili “Başkan için zarar verici olacağını düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Jerrold Nadler başkanlığındaki Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu da 2016 seçimlerini soruşturuyor. Nadler CNN televizyonuna Pazar günü yaptığı açıklamada Barr’ın raporun tamamını yayınlaması ve açıklayıcı delilleri Adalet Komisyonu’yla paylaşması gerektiğini söyledi ancak Barr bu konuda hevesli görünmüyor.

Nadler, Barr’ın Başkan hakkında adaleti yanılttığı iddiasıyla dava açılmasına gerek olmadığını söylemesinin raporun tamamı açıklanmadan anlamı olmayacağı yorumunda da bulundu

Barr, Mueller raporuyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi paylaşacağını ancak gizli büyük jüri tanıklıklarını, gizli istihbarat kaynaklarını, süregelen soruşturmalarla ilgili bilgi ve suça konu olmayan başkalarına zarar verecek malzemelerin paylaşılmayacağını belirtiyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG