Erişilebilirlik

Washington'da İran Mektubu Tartışması


Cumhuriyetçi Senatörlerin İran'a Açık Mektubu
Cumhuriyetçi Senatörlerin İran'a Açık Mektubu

47 Cumhuriyetçi Senatörün Tahran ile varılacak nükleer anlaşmanın Obama sonrası feshedilebileceğini önesüren açık mektubuna Başkan Obama sert tepki gösterirken İran Dışişleri Bakanın mektubun Amerika'nın güvenilmez olduğunu kanıtladığını söyledi

Iran Dışişleri Bakanı, bir grup Cumhuriyetçi Senatörün Başkan Obama’nın Tahran ile nükleer programı üzerine varacağı bir anlaşmanın Obama sonrası yeni başkan tarafından feshedebileceğini önesüren mektubunun Amerika’nın güvenilmez olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bakan Cavit Zarif, İran Uzmanlar Konseyinde yaptığı açıklamada 47 Senatörün gönderdiği açık mektubu “benzersiz ve diplomasiden uzak” olarak nitelendirdi.

Mektup İranlı liderlere, Başkan Obama’yla ulaşacakları herhangi bir anlaşmanın Amerikan Kongresi tarafından onaylanmazsa sadece 2017’ye kadar geçerli olabileceği uyarısında bulunuyor.

Amerikan anayasası Washington’un başka devletlerle ilişkilerini yürütme yetkisini büyük ölçüde başkana verdiği için Obama mektuba sert tepki gösterdi.

Başkan Obama, bazı Amerikan Kongre üyelerinin İran’daki sertlik yanlılarıyla işbirliği halinde İran’la olası bir nükleer anlaşmaya karşı çıkmalarını çok garip bulduğunu söyledi. Bu işbirliğini alışılmadık bulduğunu söyleyen Obama, “Eğer istediğimiz gibi bir anlaşmaya varırsak anlaşmayı Amerika halkına götürüp onların da desteğini alarak uygulamaya koyacağız” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG