Erişilebilirlik

Washington'da Evsizler Gazetesi "Street Sense"


Washington'da Evsizler Gazetesi "Street Sense"
Washington'da Evsizler Gazetesi "Street Sense"

”Street Sense” evsizlerle ilgili Amerika’da yirmi, dünyadaysa doksan kadar yayın organından biri. İki haftada bir yayınlanan gazete evsizlerin imzasını taşıyan yazı ve şiirlere yer veriyor.

”Street Sense” gazetesi sokakları evi bilenlerin düşünce ve deneyimlerine yer veriyor. Gazetenin bürosu, Washington’un merkezindeki Epiphany Kilisesi’nde.

”Street Sense” iki haftada bir Çarşamba günleri yayınlanıyor. Gazeteyi satanlar sokaklarda yaşayanların seslerini yansıttıklarını söylüyor.

Gazete 14 bin adet basılıyor. İki hafta içinde 10 bin gazete satılıyor. Gazeteye yazanlar bu iş için para almıyor. Her baskının ilk iki sayfasında gazete yazarlarının, gönüllülerin ya da stajyerlerin yazılarına yer veriliyor. Geri kalan sayfalarıysa evsizlerin yazdıkları makale ve şiirler dolduruyor. Yaptıkları iş için yalnızca iki kadrolu eleman maaş alıyor.

Gazetenin editörü Mary Otto, ”Street Sense”e Washington Post gazetesinden transfer olmuş. Otto, Washington Post’ta çalışırken evsizler hakkında yazmak için Harvard Üniversitesi’nden burs almış. Otto şunları söylüyor: ”Bazıları birkaç günlüğüne evsiz kalıyor. Bazılarıysa yaşamlarının büyük bölümünü sokaklarda geçiriyor.”

Otto evsizlerin çoğunun ciddi akıl hastalığı nedeniyle barınakları kullanamadığını ya da başkalarıyla birlikte yaşayamadığını söylüyor. Kimileri yabancılardan korkuyor, kimileri tuhaf sesler işittikleri gerekçesiyle başkalarına yanaşmak istemiyor.

”Street Sense”i satanlar evsiz olmalarına rağmen başkalarıyla iletişim kurabilecek kapasiteye sahip. Eğitim programını tamamlayan evsizlere sokakta satmaları için on adet gazete veriliyor. Bunları satanlar, daha sonra gazeteyi 35 sente alıp bir dolara satmaya başlıyorlar.

Gazetenin editörlerinden Lisa Gillespie ”Street Sense”in evsizlerin yaşamında başka yayın organlarının üstlenemediği bir rol oynadığını söylüyor: ”Çoğu yayın organı yoksulluk ya da evsizlik gibi konuları, ölüm vakaları ya da gösteri yürüyüşleri gibi haberler dışında çok fazla işlemiyor.”

Dört yıldır gazette satan Veeda Simpson’ın sadık bir müşteri grubu var. Müşterilerin, sesini ve sattığı gazeteyi ilginç bulduğunu söyleyen Simpson’ın artık başını sokacak bir evi ve onunla yaşayan sekiz kedisi var.

Critics say “Street Sense” is an excuse for the homeless to remain homeless. But the vendors say selling it gives them an opportunity to be active and earn some income while being their own boss.

Kimileri ”Street Sense”in evsizlere kalmak için bir bahane sağladığı eleştirisini getirse de satıcılar sokaklarda gazete satmanın faal olmalarını ve az da olsa gelir elde etmelerini sağladığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG