Erişilebilirlik

Washington'da Ekonomi ve Turizm Zararda


Washington'da Ekonomi ve Turizm Zararda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Özel bir statüye sahip olan başkent Washington federal hükümetin ve hükümete bağlı müzelerle turistik mekanların16 gün kapalı kalmasından ekonomik zarar gördü

Hükümetin açılmasıyla birlikte, Washington rahat bir nefes aldı ama bütçe sıkıntısına geçici bir çözüm bulunduğu için kaygılar devam ediyor. Federal hükümetle turizmin en büyük gelir kaynağı olduğu başkentte devlet dairelerinin kapanması diğer kentlere oranla daha çok hissedildi.

Başkan Abraham Lincoln’un 1865’te suikaste uğrayıp öldürüldüğü Ford Tiyatrosu, Washington’un en popüler turist mekanlarından biri.

Tiyatroyu her hafta 30 binden fazla turist ziyaret ediyor.

Federal hükümetin kapalı olduğu süreçte iki hafta ziyaretçilere kapalı kalan tiyatro, özel bir bağış sayesinde kapılarını açtı.

Debbi McSpadden bu durumdan çok memnun: “Çok mutluyuz. Gezip göremediğimiz birçok yer şimdi açılmış durumda, o nedenle heyecanlıyız.”

Belediye Başkanı Vincent Gray’e göre turizm Washington’un bir numaralı gelir kaynağı. Gray, Ekim başında otel rezervasyonlarının bir önceki yıla göre yüzde sekiz azaldığını, bunun da kente iki milyon dolara malolduğunu söylüyor.

Hükümet çalışanları ve turistlerin yokluğu yüzünden başkentteki restoranlar büyük zarar gördü.

Belediye Başkanı Gray’e göre, başkentin refah ve kalkınması, federal hükümetle doğrudan bağlantılı: “Federal hükümetin bu kentin ekonomisinde ne kadar önemli bir rol oynadığına hiç kuşku yok.”

Washington, Amerikan kentleri arasında özel bir statüye sahip. Federal bölge olması nedeniyle 50 eyaletten hiçbirine bağlı değil.

Başkentin bütçesi hem Belediye Başkanı hem de Kongre tarafından onaylanıyor. Bu yüzden Kongre’de kriz yaşandığında Washington da bundan etkileniyor.

Hükümetin kapanması belediyenin düşük gelirliler için sağlık sigortası ödemelerini durdurmasına neden olunca Stoddard Baptist bakımevi hastalara hizmet vermekte zorlandı.

Bakımevinin müdürü Steve Nash, bütçelerinin yetersiz kalmasından ve gerekli ödemeleri yapamamaktan korktuklarını söyledi: “Hükümet daha uzun süre kapalı kaysaydı, verdiğimiz hizmet derinden etkilenecek, bu da çok ciddi sorunlara neden olacaktı. Durumun normale dönmesinden memnunuz ama maaşlarımızı ne zaman alacağımız konusunda hala endişeliyiz.”

Nash, bakımevi çalışanlarını üç ay sonra yaşanabilecek olası bir kapanmaya karşı hazırlamaya başladığını söylüyor: “Bu durum tekrarlandığında hazırlıklı olmalıyız, hastalarımız ve bizimle çalışan şirketlerle konuşmalıyız, böyle durumlarda hizmetlerimizin aksayacağını bilmeleri gerekir.”

Nash ve Belediye Başkanı Gray, Washington’un bütçe kaygılarını gidermek için en iyi çözümün başkenti Amerika’nın 51’inci eyaleti yapmak olduğuna inanıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG