Erişilebilirlik

Washington’da Dinsizlerden Sağduyu Çağrısı


Tabeleda Yahudi, Müslüman ve Hrıstiyanlardan kadınların yaşamına karışmamaları isteniyor
Tabeleda Yahudi, Müslüman ve Hrıstiyanlardan kadınların yaşamına karışmamaları isteniyor

Başkentin göbeğinde toplanan on binlerce Amerikalı, Sağduyu mitinginde sağlık ve sosyal yardım programlarına politikacıların dini unsurlar karıştırmasını kınadı.

Kongre’nin önünde yapılan gösteride, dinsizler, hümanistler ve hür düşünceliler, dini inançların yasalara yansıtılmasını ve okul müfredatlarına sokulmasını protesto etti.

Göstericilere hitap eden konuşmacılar ülkeyi dini inançları doğrultusunda yönetmek isteyen politikacılarla ve öğrencilerine Dünya’nın 5 bin yıl önce yaratıldığını öğreten eyaletlerle alay etti.

Siyasi yelpazenin her kanadından insanların katıldığı gösterinin amacı, dini manevi yaşamın odak noktası olmaktan çıkarmak, insanların dinsiz de, vicdan ve ahlak sahibi olabileceğini duyurmak ve din ve devlet işlerini tümüyle birbirinden ayırmak.

Amerikan nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan dinsizler, dine inanmamalarına rağmen, üzerinde dua yazılı para kullanmak, spor karşılaşmalarında dua dinlemek ve hatta resmi etkinliklerde bile dini söylemlere tahammül etmek zorunda.

Sağduyu Mitingi‘ne katılan konuşmacılardan İngiliz bilimci ve araştırmacı Dr. Richard Dawkins, adını tüm dünyaya ilk kez 1976 yılında, “Gen Bencildir” adlı kitabıyla duyurmuştu.

Baş-ateist olarak bilinen Dawkins’in Türkçeye çevrilen kitapları arasında Kör Saatçi, Cennetten Akan Irmak, Olasılıksızlık Dağına Tırmanmak, Gökkuşağını Sökmek, Bir Şeytanın Papazı, Ataların Hikâyesi, Tanrı Yanılgısı ve Yeryüzündeki En Büyük Gösteri de var. Bir zamanlar Dr. Richard Dawkins’in web sitesine Türkiye’den girmek yasaktı.

Amerika’nın en yaygın bilim programı Mythbusters'ın yapımcılarından Adam Savage, TV komedyeni Bill Maher ve ünlü sihirbaz, eğitmen ve yazar James Randi de dinsizlere hitap etti.

Sahtekâr ve şarlatanları afişe etmekle tanınan James Randi, telepati, ruh çağırma, fal bakma, kehanet ve altıncı his gibi duygulara sahip olduğunu savunan kişilere, bunu kanıtlamaları durumunda $1,000.000 ödül verecek.

Yıllardır bir milyon doları yıllardır kimse alamadı. Alacağa da benzemiyor.

Bu arada bugünkü gösteriyle ilgili güzel bir yazı:

XS
SM
MD
LG