Erişilebilirlik

Washington'da Büyükelçiliklerin Aşçıları Yarıştı


Lối vào khu vườn của viện bảo tàng Rodin vừa được sửa sang lại, với bức tượng Người Suy Tưởng ở chính giữa, và tượng của ông Adam (trái) và Bóng Tối (phải) được đặt trở lại ngoài trời. (Z.Hoke/
Lối vào khu vườn của viện bảo tàng Rodin vừa được sửa sang lại, với bức tượng Người Suy Tưởng ở chính giữa, và tượng của ông Adam (trái) và Bóng Tối (phải) được đặt trở lại ngoài trời. (Z.Hoke/

Washington sadece büyükelçiliklere, devlet kuruluşlarına ve Amerikan kongresine değil aynı zamanda sanat ve tarihle ilgili birçok derneğe ve dünyanın dört bir yanından farklı lezzetler sunan çok sayıda restorana da ev sahipliği yapan bir başkent. Kentteki büyükelçiliklerin usta şefleriyse her yıl düzenlenen Büyükelçilik Şefleri Yarışması’nda kıyasıya mücadele ediyor. Yarışma aynı zamanda Washington’da kültür ve sanat çeşitliliğini teşvik eden bir sivil toplum kuruluşuna yardım sağlıyor.

Bu yılki Büyükelçilik Şefleri Yarışması’na katılan 12 büyükelçiliğin ahçıları 400 konukla jüri üyelerini etkileyebilmek için bütün marifetlerini sergiledi. Ancak her yıl düzenlenen yarışma, bir müsabaka olmanın çok ötesinde. Amaç aynı zamanda 230‘dan fazla kültür ve sanat örgütünün bağlı olduğu ‘Cultural Tourism DC,’ ‘Washington Kültür Turizmi’ koalisyonuna mali yardım sağlamak. Koalisyonun başkanı Linda Harper bütün büyükelçiliklerin yarışmaya davet edildiğini söylüyor. Harper, ”Davetimize ilk yanıt verenlere öncelik tanıyoruz. Farklı coğrafyaların temsilcilerini dahil etmeye çalışıyoruz. Washington dünyanın en çok büyükelçiliğine sahip başkenti. Değişik mutfak ve kültürleri keşfetmek için büyük bir fırsat,” diye konuşuyor.

Yarışmaya katılan büyükelçilik şefleri kendi ülkelerinin lezzetlerini sunuyor. Bulgaristan Büyükelçiliği baş ahçısı Yordan Dimitrov, Bulgar bayrağının renkleri beyaz, yeşil ve kırmızı katmanlardan oluşan bir yemek sunuyor. Dimitrov, ”Yarışma fikri çok hoşumuza gitti ve katılmaya karar verdik. Washington’daki diğer şeflerle kendi becerilerinizi karşılaştırmak her zaman güzel bir fırsat,” diyor.

Irak Büyükelçiliği şefi Djamel Amroune, Baba Ganuj adlı patlıcanlı mezeden 400 porsiyon hazırlamış. Bu yılki yarışmanın galibi Danimarka Büyükelçiliği’nin şefi Lars Beese. Peru Büyükelçiliği şefi Jose Luis Fernandez ise geleneksel Peru mutfağının ayrılmaz parçası seviçe, yani çiğ balık ezmesiyle özel ödüle layık görüldü. Fernandez, “Peru birçok farklı kültürün etkisi altında kalmış bir ülke. Bu etki de Peru mutfağını çok özel kılıyor,” diyor.

Ukrayna Büyükelçiliği baş ahçısı Kinskyi Serhii’ye göre de, yarışma, diğer kültürler hakkında yeni bilgiler edinmek için olağanüstü bir fırsat. Serhii şöyle konuşuyor: ”Bu yarışma, yenilikleri görmek ve farklı ülkeleri temsil eden şeflerle fikir alışverişinde bulunmak için eşsiz bir fırsat. Böylelikle öğrendiklerimizi bir sonraki yarışmaya kadar pekiştirebiliyoruz.”

Bu yıl üçüncüsü yapılan yarışma kapsamında bir de müzayede düzenlendi. Elde edilen gelir, bir ay süreyle farklı kültürleri Washington’a taşıyan Passport DC adlı etkinliğe verildi.

Bu yılki yarışmaya katılanlar arasında Bahamalar, Çin, Kazakistan, İsveç, Özbekistan ve Venezuela büyükelçiliklerinde görev yapan şefler vardı.

XS
SM
MD
LG