Erişilebilirlik

Washington’da 5 Aralık “Türk Kahvesi Günü” İlan Edildi


ABD’de başkent Washington'un belediye başkanı Muriel Bowser, 5 Aralık’ı “Dünya Türk Kahvesi Günü” olarak ilan ettiklerini açıkladı.

Bowser’ın bu ilanının ardında, Türk kahvesinin tanıtımı ve kültürler arası bağların güçlendirilmesi amacını güden, merkezi Amerika’da olan Turkish Coffee Lady Vakfı’nın girişimi yatıyor.

New York City'de de "Türk kahvesinin 500 yıllık kültürünü kutluyoruz" başlıklı tanıtım kampanyası kentin meşhur Times Meydanı'nda reklam panolarını süsledi. Amerikalı kahve severler ayrıca Turkish Coffee Lady Vakfı'nın kurucusu Gizem Şalcıgil White'ın da katıldığı online bir etkinlikte buluştu.

Washington Belediye Başkanı Bowser'in 'Dünya Türk Kahvesi Günü' ilanı
Washington Belediye Başkanı Bowser'in 'Dünya Türk Kahvesi Günü' ilanı

Mesajında Türk kahvesinin 500 yıllık geçmişine ve bu kültürün “temsil ettiği sevgi, barış, misafirperverlik ve dostluk” değerlerine dikkat çeken Browser, bu geleneğin kültürler arası bağların güçlendirilmesi için sürdürülmesine katkıda bulunan, Gizem Şalcıgil White’ın kurduğu Turkish Coffee Lady Vakfı’na da “Washington’da yaşayan 706 bin kişi adına” teşekkürlerini sundu.

Şalcıgil de Bowser'a teşekkür mesajını, “Turkish coffee Lady Vakfı ve üyeleri adına, Belediye Başkanı Bowser’a, zengin Türk kahvesi kültürünü ve 500 yıllık geleneğini kutlamada toplumumuza katıldığı için derin takdir ve özel teşekkürlerimizi sunuyoruz” sözleriyle iltetti.

Dünya Türk Kahvesi Günü New York'ta Times Meydanı'nda Kutlandı

2012 yılından beri gönüllü bir ekiple beraber dünyayı Türk kahvesi kamyonu ile gezen ve Turkish Coffee Lady markasının kurucusu olan Gizem Şalcıgil White, vakfın misyonu ve hedefleriyle ilgili Amerika'nın Sesi'ne (VOA) konuştu.

White, "Türk kahvesi dünyada eşi benzeri olmayan çok önemli bir kültürel mirasımız. Ancak, Amerika’da günde 400 milyon bardak kahve tüketildiği halde, tarihteki ilk kahve pişirme yöntemi olan Türk kahvesinin temel özelliklerinin toplum tarafından yeterince bilinmediğini gözlemledik. Tüm dünyaya kahve kültürünün yayılmasında büyük rol üstlenmiş olan 500 yıllık kahve kültürümüzü ve tarihsel değerini halktan halka iletişim ve gastro diplomasi aracılığıyla daha etkili şekilde anlatmamız gerekiyor" dedi.

New York City'de Times Meydanı'nda 'Dünya Türk Kahvesi Günü' mesajı
New York City'de Times Meydanı'nda 'Dünya Türk Kahvesi Günü' mesajı

5 Aralık tarihinin, Türk kahvesinin UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras listesine kabul edildiği tarih olduğuna değinen White, "Bu nedenle de her yıl bu tarihte 'Dünya Türk Kahvesi Günü'nü toplum olarak kutlamaktayız" dedi.

White ayrıca yapılan etkinlikleri şu sözlerle anlattı: "Bu bağlamda,500 yıllık kahve kültürümüzü kutladığımız bu anlamlı günde hem sanal etkinlikler, hem de sosyal yaşam alanlarındaki eğlenceli sunumlar aracılığıyla Türk kahvesi kültürünün ve mutfağının zenginliğini Amerikalılar ile kültürel etkileşim yaratarak paylaşıyoruz.”

Vakıf misyonu çerçevesinde yürütülen tanıtım çalışmalarıyla ilgili olarak "ülkemizin kültürel değerlerini küresel değerlere dönüştürmek amacıyla yapılıyor" diyen White, Washington Belediye Başkanı'ın beyannamesi ile ilk kez Amerika'da Türk kahvesine dair resmi bir bildiri yayınlanmış olduğunun altını çizdi. White, "Bu gururu Türk halkımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG