Erişilebilirlik

Washington Yeni Siyasi Krizlere mi Gebe?


Washington Yeni Siyasi Krizlere mi Gebe?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Ara seçimlerden zaferle çıkan Cumhuriyetçi Parti liderleri, geçen hafta Beyaz Saray’da Başkan Obama’yla biraraya geldi. Başkan Obama, Amerikan halkının, liderlerin ortak paydada buluşmasını istediğini dile getirdi. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, yaptığı açıklamalarla uzlaşma umudunu söndürdü

Başkan Barack Obama geçen hafta iki partinin önde gelen liderleriyle bir toplantı yaptı. Obama, acil çözüm bekleyen sorunlar üzerinde Kongre’yle işbirliği yapılması gerektiğini söyledi : ”Ebola ve IŞİD gibi konularda elde ettiğimiz kazanımları Kongre’nin ileri gelenlerine anlatmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Yeni Kongre göreve başlamadan önce önümüzdeki birkaç hafta içinde yapmamız gereken önemli işler var.”

4 Kasım ara seçimlerinin galiplerinden Cumhuriyetçi Senatör Mitch McConnell, Ocak’ta Senato’nun yeni çoğunluk lideri olacak. McConnell da işbirliğini önemli görüyor: “Açıkça söyleyeyim, hükümetin kapanması ya da borçlarını ödeyemez duruma düşmesi sözkonusu olmayacak.”

Ancak iki parti, sağlık reformu yasası ve göçmenlik reform tasarısı konularında çatışıyor.

Göçmenlik reformu savunucularının baskısı altında kalan Başkan Obama, Kongre’nin harekete geçmemesi durumunda sorunu başkanlık kararnamesiyle çözeceğini söylemişti. “Göçmenlik sistemimizin işleyişini düzelteceğine inandığım adımları yasalar çerçevesinde yıl sonundan önce atacağım. Bu şekilde sınıra ek kaynak aktarabileceğiz.”

Obama’nın bu planı, seçimden zaferle çıkan Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’ı kızdırdı. “Ateşle oynamak, kendini yakma tehlikesi doğurur. Başkan Obama bu yolda devam ederse kendisini yakacak. Amerikan halkı somut sonuçlar görmek istiyor. Halk, Başkan Obama’nın tek başına hareket etmesini istemediğini seçim günü açıkça gösterdi.”

Bazı uzmanlar Başkan Obama’yla Kongre’nin yakın gelecekte uzlaşacağı konusunda iyimser değil. Ron Fournier National Journal’da yazan siyasi analist Ron Fournier de bu isimlerden: “Kötü liderlik, büyük egolar ve yapısal sorunlar gibi bazı engeller var. Siyasi çıkmaz devam edecek.”

Kongre’nin bu hafta yeniden toplanarak 11 Aralık’tan önce hükümet harcamalarıyla ilgili yasayı çıkarması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG