Erişilebilirlik

Washington Post: 'Erdoğan Reformlara Devam Etmeli'


Washington Post gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’yi Batı’ya yaklaştırmak istiyorsa reformları devam ettirmesi ve yargı bağımsızlığını kaldırma arzularına direnmesi gerektiğini bildirdi.

Gazetenin bugünkü (Pazar) başmakalesinde, Türkiye’nin son referandumla birlikte daha demokratikleşip demokratikleşmediği sorgulanıyor. Askeri darbe döneminde yazılmış anayasada yapılan değişikliklerin çoğunun tartışmasız liberal bir girişim olduğunu yazan gazete, bunun Avrupa Birliği üyesi olmaya çalışan Türkiye gibi Müslüman bir NATO ülkesinde demokrasiyi güçlendireceğini savunuyor.

Referandumun hükümete yönelik bir güvenoylamasına dönüştüğüne dikkati çeken gazete, sekiz yıldır iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin, yüzde 58’lik galibiyetten sonra bir sonraki genel seçimleri de garantilediğini yazıyor.

Bununla birlikte anayasa değişikliği öngörülen 26 maddenin seçmenlere tek bir paket olarak sunulduğunu hatırlatan gazete, özellikle Anayasa Mahkemesi’yle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yapılacak yapısal değişikliklerin, Başbakan Erdoğan’a bu kurumlarda kendi adaylarıyla çoğunluk oluşturma fırsatı tanıyacağını kaydediyor.

Washington Post, ‘muhalif medya’ diye tanımladığı Doğan Medya Grubu’na uygulanan vergi cezasıyla Ergenekon soruşturması çerçevesinde gazeteci ve işadamlarının da gözaltına alınmasının, Başbakan Erdoğan’ın adımları konusunda kaygı yarattığını yazıyor.

XS
SM
MD
LG