Erişilebilirlik

Washington Post: 'Aşırı Büyüyen İstihbarat Servisleri Kontrolden Çıktı'


Washington Post gazetesi, Amerikan istihbarat servislerinin 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bu yana aşırı derecede büyüdüğünü, bazı kurumların aynı işi yaptığını, birçok istihbarat raporununsa dikkate alınmadığını bildirdi.

Gazetenin iki yıldan bu yana hazırladığı araştırma, devlete ait belgeler, eski ve halen görevine devam eden istihbarat yetkililerinin açıklamalarına dayanıyor. Gazeteye bilgi veren birçok yetkili, adlarının gizli tutulmasını istedi.

Habere göre terörle mücadele ve istihbarat alanında görevli bin 271 devlet kurumu ve 2 bine yakın özel şirket, neredeyse aynı işi yapıyor. Gazete, bu kurumların ne kadar parayı boşa harcadığının bilinmediğine de dikkati çekiyor.

Washington Post gazetesine göre Amerika’nın güvenliğini tehlikeye atan en büyük unsur, kaynak eksikliğinden öte dikkatin nereye verileceğinin bilinmiyor olması.

Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi’nin başkanlığını vekaleten yürüten David Gompert, Washington Post gazetesinin haberinin istihbarat servisleriyle ilgili gerçekleri tam yansıtmadığını savundu. Gompert, her gün çok sayıda saldırının engellendiği ve bu alanda başarılar kazanıldığını belirtti.

Savunma Bakanı Robert Gates de, istihbarat kurumlarının gereğinden fazla büyüdüğü yolundaki savları reddetti. Washington Post’a konuşan Gates, bununla birlikte bu kurumları bir arada tutmanın zor olduğuna da işaret etti.

XS
SM
MD
LG