Erişilebilirlik

Washington Post Amazon’un Patronuna Satıldı


Jeff Bezos
Jeff Bezos
Amerika’nın saygın gazetelerinden Washington Post, Amazon.com internet alışveriş sitesinin sahibi Jeff Bezos’a satıldı.

Sürpriz bir açıklamayla duyurulan satış kararı, Amerikan haber medyasında şok etkisi yarattı. Dünyanın en büyük internet girişimcilerinden Jeff Bezos, 250 milyon dolarlık¬ alımın kişisel olduğunu, Amazon.com’la bir bağlantısı olmadığını açıkladı.

Washington Post, Amerikan basınının en büyük yapı taşlarından birini oluşturuyordu. Sayısız ödüllü habere imza attan gazete, 1974’te Başkan Richard Nixon’un istifasıyla sonuçlanan Watergate Skandalı’nı ortaya çıkarmıştı.

Amerikan en saygın gazetesi New York Times, Washington Post’a biçilen fiyatı “neredeyse bedavaya gitti” şeklinde bir ifadeyle değerlendiriyor. Bir aile şirketi olan Washington Post’a, İnternet’in gazete tirajlarını düşürmesinden önce milyarlarca dolar değer biçiliyordu.

Washington’un en büyük gazetesi, kendisine bağlı bazı yayınların da Bezos’a satıldığını duyurdu. Bununla birlikte, bazı internet yayınları ve yayıncılık dışı bazı şirketler, Graham ailesinde kalmaya devam edecek. Graham ailesi 80 yıldır Washington Post’u idare ediyordu.

İnternetteki rekabet, gazetelerin tirajlarında ve reklam gelirlerinde önemli derecede düşüşe yol açtı.

Online yayınlar uzmanı Amy Webb, Jeff Bezos ve Amazon’un kitap yayıncılığında devrim niteliğinde değişim getirdiğini, Amerikalılar’ın haber alma alışkanlıklarında da benzer değişiklikler getirebileceğini savunuyor.

Bezos’un 20 milyar dolar değerinde servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

Washington Post şirketinin başkanı Donald Graham, gazetenin satışını pazartesi geç saatlerde gazete ekibine açıkladı ve farklı bir yöneticinin gazetenin yararına olacağını savundu.

Gazete internet sitesinde Bezos’un “Washington Post’un değerlerinin değişime ihtiyacı yok. Gazetenin sahiplerinin özel çıkarlarına değil, okuyucularına hizmeti devam edecek” ifadelerine yer veriyor.

Jeff Bezos’un, Amazon.com’un merkezinin bulunduğu Seattle’da yaşamaya devam edeceği ve günlük operasyonlarını mevcut yöneticilere teslim edeceği bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG