Erişilebilirlik

Washington Otomobil Fuarı'na Büyük İlgi


Ünlü otomobil markalarının katıldığı Washington Otomobil Fuarı bu yıl 26 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. Amerika’nın bütün doğu eyaletlerini etkileyen kar fırtınası nedeniyle üç gün gecikmeli başlayan fuarda, 30’dan fazla dünyaca ünlü otomobil üreticisi son modellerini sergiledi. Üreticilerin bu yılki modellerde Internet ve telefon bağlantısı, navigasyon, sesli komut, mesajlaşma ve otomatik sürüş gibi yüksek teknoloji gerektiren sistemlere odaklandığı görüldü. Otomobil meraklıları, şimdi sizleri Washington Otomobil Fuarı’na götürüyoruz.

Her yıl Los Angeles ve Detroit’te düzenlenen büyük otomobil fuarlarından hemen sonra başlayan Washington Otomobil Fuarı’nda özellikle çevre dostu yeni teknolojilere ağırlık veren araba modelleri sergilenir.

Ancak petrol fiyatlarının düşmesiyle, bu yılki fuarda hybrid veya tam elektrikli araçların geri plana itilirken, Internet ve otomatik sürüş özelliklerine odaklanan otomobillerin önce çıktığı görüldü.

Otomotiv mühendisi Zoran Filipi, fuardaki araçlarda da görüldüğü üzere artık sürücüsüz otomobil teknolojisine çok yakın olduğumuzu söylüyor: “Bu araç sürücünün belirlediği şeritte kalabiliyor. Ayrıca diğer araçların hızlarına uyum sağlayabilen ileri radar sistemine sahip. Bu da sürücünün sıkışık trafikteki yükünü hafifletebilir ve kazaları önleyebilir.”

Otomobil firmaları, sürücüsüz modeller üretmeye çalışırken, daha hesaplı markaların da çok yakında bu teknolojiye geçmesi bekleniyor.

Filipi, son 10 yılda yüzde 20 daha az benzin yakan araçlar üretildiğine de dikkat çekiyor.

Zoran Filipi, “Bu başarıyı, ileri motor teknolojisine borçluyuz. Motorda direkt enjeksiyon, turbo şarj, modern şanzıman ve motoru en uygun hızda tutan vites sistemi gibi gelişmeler sayesinde oldu” diyor.

Fuarda segilenen hemen hemen bütün modellerde aracı sürücünün telefonuna ve Internet’e bağlayan, navigasyon, sesli komut ve mesajlaşma özellikleri taşıyan ekranlar göze çarpıyor.

Filipi, “Telefonunuzdaki bütün uygulamalara erişiminiz var. Arabanızda herşey size göre ayarlanıyor ve hiçbir kesinti yaşanmıyor” şeklinde konuşuyor.

Büyük üreticiler, tam elektrikli araçlarını piyasaya sürmeye hazır olduklarını ancak şarj istasyonlarının yeterli olmadığını söylüyor.

Diğerleriyse, yarı benzinli-yarı elektrikli hibrid araç modellerini tanıtırken şarj istasyonlarının giderek çoğaldığını vurguluyor.

Tüketicilerin ilgisini çekmek isteyen Koreli bir otomobil üreticisi, son teknoloji ürünü hibrid modelini satın almak isyetenlere ömürboyu akü garantisi sunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG