Erişilebilirlik

Washington Ocak Ayına Hızlı Girecek


Washington Ocak Ayına Hızlı Girecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Noel tatili için Washington’dan ayrılan Başkan Barack Obama ve Kongre üyelerini Ocak’ta başkente döndüklerinde yoğun bir gündem bekliyor

Başkan Obama ve Kongre üyeleri Noel tatili için Washington’dan ayrıldı. Buna rağmen Washington hareketli bir hafta geçiriyor. Çünkü tatil, dünyadaki krizleri bitirmediği gibi, Başkan Obama’nın Küba açıklamasıyla Amerikan dış politikası da yeni bir döneme girdi. Bu arada Kuzey Kore’nin teröre destek veren ülkeler listesine alınması da gündeme geldi.

Miami’de bir grup Kübalı, Başkan Obama’nın kararını protesto ederken Küba halkı ekonominin düzeleceği umuduyla mutlu.

Havanalı bir taksi şoförü, “Yeni arabalar kullanacağız. Herşey değişecek” diyor.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya göre Washington’la Havana arasındaki ilişkilerin düzelmesi, ülkede komünizmin sona ereceği anlamına gelmiyor: “Biz Amerika’dan siyasi sistemini değiştirmesini beklemiyoruz, Amerika’dan da bizim sistemimize saygı göstermesini istiyoruz.”

Bu tür açıklamalar, Başkan Obama’yı eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Mark Rubio gibi siyasetçilerin en büyük korkularını doğruluyor.

Rubio kaygılarını “İlişkileri düzeltmek, siyasi reformları garanti etmediği gibi reform da getirmeyebilir. Küba hükümeti ekonomiyi çok sıkı kontrol altında tutuyor. Hedefleri Vietnam ve Çin modelinde olduğu gibi ekonomiyi büyütürken siyasi özgürlükleri kısıtlamak. Dahası, bu özgürlükleri engellemek” şeklinde ifade ediyor.

Başkan Obama geçen hafta Noel tatili için Hawaii’e gitmeden önce Küba’yla ilgili kararını savundu: “Küba’da bir gecede değişiklik olmasını beklemiyorum. Ancak 50 yıldır aynı uygulamayı tekrarlıyoruz ve hiçbir ilerleme kaydetmedik. Farklı bir yol izlersek, belki farklı bir sonuç alırız.”

Bu arada Sony Şirketi, Kuzey Kore lideri Kim John-un’la alay eden yeni filmini gösterime sokmada kararlı olduğunu söylemeyi sürdürüyor.

CNN’de Ferid Zekeriya’nın GPS adlı programında konuşan şirketin yöneticisi Michael Lynton, “Kararımızdan vazgeçmiyoruz. Her Amerikalı’nın bu filmi görmesini istiyoruz ve bunda kararlıyız,” dedi.

Washington, Amerika’nın siber saldırılara karşı zayıflığından giderek daha çok kaygılanıyor. Federal yetkililer Sony’deki dijital saldırının arkasında Kuzey Kore’nin olduğunu belirleyince kaygılar daha da arttı.

Obama, “Siber saldırılara karşı sitelerimizi güçlendirmek, saldırıları önlemek için herşeyi yapmak zorundayız. Kuzey Kore’ye de gereken karşılığı gerektiği zaman ve gerektiği şekilde vermeye kararlıyız” dedi.

Kuzey Kore Sony siber saldırısıyla ilgisi olmadığında ısrar ediyor. Başkan Obama ve Kongre üyeleri Ocak’ta Washington’a döndükleri zaman siber saldırılara karşı alınacak önlemlerle Küba’yla ilişkilerin gündemin ilk sıralarına oturması ve Kongre’de yoğun olarak sorgulanması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG