Erişilebilirlik

Washington Kaçak Çinli Muhalifle İlgili Suskunluğunu Koruyor


Çen Guangchen bir köydeki evinde hapis tutuluyordu
Çen Guangchen bir köydeki evinde hapis tutuluyordu

Başkan Barack Obama, bir önce ülkesinde ev hapsinden kaçmayı başaran kör bir Çinli muhalifin kendi korumaları altında olduğu iddialarını doğrulamadı.

Bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Başkan Obama, Çen Guangçen’in durumuyla ilgili bir açıklama yapmayacağını bildirdi.

Amerikalı yetkililer, Çen’in durumundan kaygı duyduklarını belirtmekle birlikte nerede gizlendiği konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Çen’in Pekin’deki Amerikan büyükelçiliğine sığındığı iddia ediliyor.

Basında çıkan haberlerin farkında olduğunun altını çizen Obama, Amerika ve Çin ilişkilerinde sürekli insan hakları konusunun gündeme gelmesinden yakındı.

Amerikalı ve Çinli yetkililer, birkaç gün sonra Pekin’de düzenlenecek yıllık ikili görüşmeler için bir araya gelecek. Amerikan heyetine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Maliye Bakanı Timothy Geithner başkanlık edecek.

Dışişleri Bakanı Clinton da Obama gibi, Çen’in durumuyla ilgili yorum yapmayı reddetti, insan hakları konularının Çin’le yapılacak ikili görüşmelerde zaten gündeme geleceğini hatırlattı.

İkili görüşmelerin öncesinde Amerika Dışişleri Bakanı’nın Doğu Asya İşleri’nden sorumlu yardımcısı Kurt Campbell Pekin’e gitti. Campbell’in yapacağı hazırlık görüşmelerinde de kaçak Çinli muhalifin durumu ele alınacak.

Çin’deki insan hakları konularına yoğunlaşan Amerika merkezli bir örgüt, Çen’in Washington’un korumasında olduğunu, Çinli ve Amerikalı yetkililerin sorun konusunda görüşmeler yaptığını bildirdi.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ChinaAid adlı örgütün başkanı Bob Fu, Çen’in güvende olduğunu, evine yakın bir yerde gizlendiğini, tek seçeneğinin ise Amerika’ya kaçması olduğunu söyledi. Fu, Çen’e yakın kaynaklardan edindiği bilgilere dayanarak, Çinli muhalifin ağabeyinin ve yeğeninin tutuklandığını, ailesinin ise hala ev hapsinde tutulduğunu açıkladı.

Avukat ve insan hakları eylemcisi Çen Guangçen, Pekin hükümetinin sıkı doğum kontrol politikalarıyla ilgili istismarlarını belgeleyince 2006 yılında dört yıl hapisle cezalandırılmış, 2010 yılından itibaren de ev hapsine mahkum edilmişti. Yetkililer, Şandong ilindeki köyünden 22 Nisan’da kaçan kör eylemcinin kayıp olduğunu ancak geçen Perşembe günü öğrendi. Çen’in nerede olduğu bilinmese de bir arkadaşı, Çin polisi tarafından sıkı bir şekilde izlenen Amerikan büyükelçiliğine sığındığını iddia ediyor.

Çen geçen Cuma günü yayınladığı özel video mesajda, ev hapsinde tutulduğu bir buçuk yıl boyunca kendisine ve ailesine yapılan zulmü anlattı. Çinli muhalif ayrıca Başbakan Wen Jiabao’dan ülkedeki insan hakları ihlallerini soruşturmasını istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG