Erişilebilirlik

'İhracat Yapılması Irak Hükümetinin Onayından Geçmeli'


Brett McGurk
Brett McGurk
Washington, Irak hükümetinin onayı olmadan bu ülkeden petrol ihracatı yapılmasına karşı olduğunu bildirdi.

Amerikan hükümetinin bu resmi görüşü Washington’da “Irak ve Petrol Politikaları” adlı bir toplantıya katılan, Amerika Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey danışmanlarından Brett McGurk tarafından dile getirildi.

Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Türkiye’ye yaptığı petrol ihracatı konusunda Washington’un resmi görüşü sorulan McGurk, ihracat yapılmasının Bağdat hükümetinin onayına bağlı olduğunu söyledi, Irak anayasasının da bunu öngördüğünü hatırlattı. McGurk, “Hatırlayabildiğim kadarıyla da Amerika’nın tutarlı politikası hep bu olmuştur” diye konuştu.

Brett McGurk'ün bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olarak Irak politikası bağlamında sarf ettiği sözlerin önemli bir ağırlığı bulunuyor. Eski Başkan Bush ve mevcut Başkan Obama dönemlerinde, Ulusal Güvenlik Konseyi adına Irak’ta görev yapan McGurk, bu yıl Başkan Obama tarafından vekaleten Bağdat Büyükelçiliği'ne atandı. Ancak geçmişte Irak’ta görev yaptığı sırada orada çalışan Wall Street Journal muhabiriyle ilişkisi ortaya çıktı. Aynı muhabirle daha sonra evlenen Brett McGurk, atamasını onaylamakla yükümlü Senato'nun muhalefeti üzerine Bağdat büyükelçiliğinden adaylığını çekmek zorunda kaldı.

“Amerika birleşik Irak’a destek veriyor”

Ankara ve Erbil arasındaki ilişkileri “olağanüstü” diye tanımlayan Amerikalı diplomat, bunun tarihi nedenlerden dolayı zorlu bir ilişki olduğunu savundu. “Amerika Irak anayasasında çizilen vizyonun öngördüğü ‘birleşik, federal, demokratik ve çoğulcu’ bir Irak’a destek veriyor” diye konuşan McGurk bundan böyle Washington’un daha fazla Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilere odaklanacağını, Ankara’nın da bu süreçte yapıcı rol oynamasını umduklarını kaydetti.

Sürecin Iraklılar tarafından başlatılması ve yönlendirilmesi gerektiğini söyleyen Brett McGurk, Amerika’nın yalnızca yardımcı rol üstleneceğini, daha önce yönlendirici rol üstlenmeye çalışmalarının dersini aldıklarını belirtti. McGurk, “Sanıyorum Irak’ın komşuları da bu dersten bir şeyler öğrenmiştir,” diye konuştu.

Konferansta söz alan Irak’ın Washington Büyükelçiliği Ticari Temsilcisi Naufel el Hassan da, petrol ihracatının anayasada belirtildiği gibi “merkezi hükümetin sorumluluğu” olduğunu söyledi.

Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi ve Türkiye arasında bir süredir devam eden ham ve işlenmiş petrol ticareti, ayrıca Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bir süre önce Erbil ve Kerkük’e düzenlediği ziyaretler, Bağdat hükümetinin tepkisini çekmiş, Iraklı yetkililer bunu “egemenlik ihlali” olarak görmüştü.

'İhracat Yapılması Irak Hükümetinin Onayından Geçmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG