Erişilebilirlik

Washington Film Festivali'nde Tartışmalı Filmler İzleyicinin Beğenisine Sunuldu


Washington Film Festivali'nde Tartışmalı Filmler İzleyicinin Beğenisine Sunuldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Filmfest DC, yani Washington Film Festivali, 31’nci yılını kutluyor. 20-30 Nisan arasında yapılan festival yıllardır dünyanın dört bir yanında çekilen en tartışmalı ve ilginç yapımları Amerika başkentine taşıyor. Bu yıl 31‘incisi düzenlenen ve 11 gün süren festivalde 80 film gösterildi. Her zamanki gibi filmlerin binlerce izleyicisi oldu.

Washington’da siyaset ve kültür içiçedir. Film festivalinde sosyal ve siyasi mesaj içerikli yapımların sinemaseverlerle buluşması, tesadüf değil. Washinton DC Uluslararası Film Festivali’nin kurucusu ve başkanı Tony Gittens, Amerika’nın Sesi’ne bu yılki programı anlattı: ”Yeni başkanın iktidara geçişiyle birlikte ortaya çıkan sorunları irdeleyen filmler var. Göçmenlik, eğitim, basın özgürlüğü, iş güvencesi gibi konular öne çıkıyor. Devlet okullarına karşı eğitimi ticarileştiren vakıf okulları, basın özgürlüğünün gerekliliği, siyasetçilerin iş güvencesi tehlikede olan vatandaşların kaygılarına verdikleri yanıtlar gibi konular ele alınıyor.”

Gittens’in bu yıl seçtiği filmerden biri, Kanadalı yönetmen Fred Peabody’nin ”All Governments Lie” ”Tüm Hükümetler Yalan Söyler” adlı yapımı. Film, hür ve bağımsız gazeteciliğin tarihini ve bu olgunun demokrasi ve gerçeğin korunmasındaki önemini ön plana çıkarıyor. Bir başka yapım ise Bulgar yönetmen Tonislav Hristov’un ”The Good Postman” ”İyi Postacı” adlı eseri: ”Film, Suriyeli göçmenlerin akınına uğrayan küçük bir kasabada geçiyor. Kasaba halkı, Suriyeli göçmenlere nasıl uyum sağlayacaklarını, ekonominin nasıl etkileneceğini anlamaya çalışıyor. Bunlar Avrupalılarla Amerikalılar’ın her gün karşılaştığı sorunlar.”

Festivalde başka kültürlerin içinde adeta tecrit edilmiş adalar gibi varolan etnik toplumların gözünden aktarılan sosyal ve kültürel sorunlarla ilgili filmler de vardı. Bunlardan biri, Stephan Streker’in Fransız-Pakistan ortak yapımı ”A Wedding” ”Düğün” adlı filmiydi. Film, Fransa’da yaşayan Pakistanlı bir ailenin değerlerini, ailenin kızının gelenekler yerine yeni bir yaşam tarzını benimsemesini konu alıyor.

Bu yıl görsel açıdan en etkileyici filmlerden biri ise ”Human” ”İnsan.” Fotoğrafçı ve film yapımcısı Yann Arthus-Bertrand, nefes kesici bir sinematografiyle insanlığı anlatıyor. Göz alabildiğine geniş alanlar, kuş uçuşu bakış açısından aktarılıyor. Arthus-Bertrand, her meslekten birçok kişiyle söyleşi yapmış: ”Bu film dünyayla, gezegenimizle çevreyle insanların sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarıyla ilgili. İnsanların hem birbirlerinden çok farklı, ama temelde benzer olduklarını anlatıyor.”

Gittens, Washington gibi entellektüel seviyesi ve siyasi bilinci çok yüksek bir başkent için film seçmenin zor olduğunun altını çiziyor. Ancak Gittens’ın seçtiği filmler, Washingtonlular’ı her yıl memnun etmeyi başarıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG