Erişilebilirlik

Washington Eyaletinde Beş Kişinin Öldüğü Silahlı Saldırının Zanlısı Türk Çıktı


Arcan Çetin
Arcan Çetin

Washington eyaletine bağlı Burlington kentinde bir alışveriş merkezinde yaşanan silahlı saldırının zanlısı 20 yaşında bir Türk çıktı. Cuma akşam saatlerinde av tüfeğiyle düzenlenen saldırıda dördü kadın beş kişi hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra kaçmayı başaran zanlının yakalandığı açıklandı. 20 yaşındaki zanlının adının Arcan Çetin olduğu bildirildi. Zanlı Arcan Çetin'in, olaydan 24 saat sonra güvenlik güçleri tarafından yakalandığı ve sorgusunun sürdüğü belirtildi.

Washington Eyaletinde Beş Kişinin Öldüğü Silahlı Saldırının Zanlısı Türk Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Görgü tanıkları, Türk zanlı Arcan Çetin'in yakalandığındaki halini "zombi gibiydi" diye tanımladı.

Yetkililerin, saldırının zanlısı Arcan Çetin ile ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenleyecekleri açıklandı.

Arcan Çetin'in, Pazartesi günü mahkemeye çıkarılacağı öğrenildi.

Sabıka dosyası oldukça kabarık

Polis, olaydan yaklaşık 24 saat sonra Burlington kentindeki ‘Cascade Alışveriş Merkezi'nde' meydana gelen silahlı saldırının şüphelisinin yakalandığını duyurdu.

Arcan Çetin'in, Adana doğumlu olduğu, ABD'ye göçmen olarak yerleşen bir Türk ailenin çocuğu olduğu belirtildi.

Arcan Çetin’in, yaşadığı 'Island County' bölgesi mahkeme kayıtlarına göre, 2013-2015 yılları arasında süren yedi ayrı dava dosyası olduğu öğrenildi.

Arcan Çetin'i tanıyanlar ve arkadaşlarının ifadesine göre, 20 yaşındaki genç sorunlu ve saldırgan bir kişiliğe sahipti.

Alkol ve uyuşturucu sorunu vardı

Küçük yaşlarından itibaren sabıka kaydı oldukça kabarık olan Arcan Çetin hakkında daha önceki yıllarda açılmış olan dava dosyaları arasında ilginç ayrıntılar da ortaya çıktı.

Dördüncü derecede saldırı suçlamasıyla hakkında açılan 2014 tarihli bir dava dosyasının kayıtlarına göre, 20 yaşındaki Türk gencin bir süre ruhsal tedavi gördüğü öğrenildi. Aynı dosyada Arcan Çetin’in, marihuana kullandığı da yer aldı.

Arcan Çetin'in yargılandığı bu davada mahkemenin hakimi de, marihuana kullanmanın ruhsal tedavi görme gerektiren bir şey olmadığına kanaat getirdi.

Hakim, dördüncü derecede saldırı suçundan yargılanan Arcan Çetin’i, alkol ve uyuşturucundan uzak durması koşuluyla serbest bıraktı.

Arcan Çetin nasıl yakalandı?

Cuma günü Cascade Alışveriş Merkezi'nde meydana gelen saldırıda beş kişinin öldürülmesinden sonra güvenlik güçleri alarma geçti.

Alışveriş merkezinin güvenlik kameraları izlendi. Görgü tanıklarının ifadeleri ve video kayıtlarına göre saldırganın robot resimleri çizildi.

Polis, siyah giysiler içinde, genç yaşlarda, Latin kökenli olduğu belirtilen şüpheliyi aramaya başladı.

Saatler sonra polis, bir otoyolda tarif edilen şüpheliye benzer bir kişinin yürüdüğü ihbarı aldı. Güvenlik güçleri Arcan Çetin’i, Seattle kentine bir saat yirmi dakika uzaklıktaki bir mesafede, ihbarda belirtilen yerde yakaladı.

Polis, Arcan Çetin’in yakalanması sırasında herhangi bir direnç göstermediğini açıkladı.

Arcan Çetin’in, Pazartesi günü mahkemeye çıkarılacağı açıklandı.

Mahkeme Arcan’a ailesine yaklaşmama kararı verdi

Suç dosyası oldukça kabarık olan Arcan Çetin, şimdiye kadar hakkında açılan hiç bir davadan hüküm giymedi. 2014’ yılının Ekim ayında aile içi şiddet suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Arcan Çetin’ in, ailesiyle de arasının çok iyi olmadığı ortaya çıktı.

Dava dosyasına göre, o yıl 18 yaşında olan Arcan Çetin için, mahkeme aile bireylerine yaklaşmama kararı verdi. Ayrıca ateşli silahlardan da uzak durmasını telkin etti.

Hakim, Arcan Çetin’in 18 yaşında olması ve gidecek herhangi bir yeri olmaması nedeniyle bir şekilde ona yeniden bir şans tanıyıp işlediği suçla ilgili ceza vermedi. Çetin’in işlediği bu suç aile içi şiddet olarak kayıtlarına geçti.

Nerede yaşadığı belli değildi

Ailesinin, saldırganlığı yüzünden yanlarında kalmasını istemediği Arcan Çetin, uzun bir süre değişik yerlerde yaşamak zorunda kaldı. Devamlı kalacağı bir yeri yoktu.

Yakın bir kentte yaşayan amcasının yanına gidip orada kalmak istedi. Arcan Çetin’in, bu isteğini babası duyduğunda hemen savcılığı arayıp amcasının da yeğeni Arcan Çetin’in yanında kalmasını istemediğini söyledi. Mahkeme, Arcan Çetin için yeni bir karar daha çıkarıp amcasına da yaklaşmamasına hükmetti.

Mahkeme, açılan dava nedeniyle bir süre sonra ifade vermesi gereken Arcan Çetin’i bölgede bulunan küçük bir otelde kaldığını tespit edip tebligatını yaptı. Arcan Çetin, duruşmada hazır bulunup suçlamaları kabul etmedi.

Bir süre sonra Arcan Çetin’in, anne ve babası yeniden mahkemeye çıktı. Bir sonraki celsede ise mahkeme Arcan Çetin’in, ailesine yaklaşmama kararını kaldırıldı.

AVM saldırısı zanlısının video kameralara yansıyan görüntüsü
AVM saldırısı zanlısının video kameralara yansıyan görüntüsü

Facebook hesabında Arcan Çetin'in Adanalı olduğu görülüyor. Zanlının ateş açmaya başlamadan önce bir kadının adını haykırdığı da iddia ediliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG