Erişilebilirlik

Washington’dan Rusya’ya Snowden Eleştirisi


Beyaz Saray, Rusya’nın eski Amerikalı istihbaratçı Edward Snowdan’a siyasi sığınma hakkı vermesinden büyük hayal kırıklığına uğradığını bildirdi

Obama yönetimi, Rusya’nın Amerika’nın gizli istihbarat programlarını basına sızdıran eski istihbarat uzmanı Edward Snowden’a geçici sığınma hakkı vermesine tepki gösterdi.

Beyaz Saray, Rusya’nın kararından son derece büyük bir hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.

Snowden, dün geçici siyasi sığınma hakkı almasından hemen sonra bir ayı aşkın süredir kaldığı Moskova havaalanındaki transit bölgeden çıkış yapmıştı.

Avukatı, Snowden’a bir yıllık sığınma hakkı tanındığını ve çalışma izni verildiğini söyledi.

Snowden’ın havaalanından çıktıktan sonra nereye gittiği gizli tutuluyor.

Avukatı, Snowden’ın kısa bir süre içinde, yeni durumuna alıştıktan sonra basın mensuplarıyla konuşacağını söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Kremlin’in hem özel hem de kamuya açık olarak Snowden’ın iadesi için yapılan çağrıları reddettiğini söyledi.
Amerika, casusluk yaptığı gerekçesiyle, yargılanmak üzere Snowden’ın iadesini istiyordu.

Carney, bu gelişmeler ışığında, gelecek ay Vladimir Putin’le Başkan Obama arasında yapılacak zirvenin gündem maddelerinin yeniden gözden geçirileceğini açıkladı.

Snowden, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca kişinin telefon, Internet kayıtlarını takibe aldığını basına sızdırmıştı.

Eski istihbarat uzmanı Snowden, Amerikan halkının hükümetin kendilerini izlemeye aldığını bilme hakkı olduğunu savunuyor.


Ulusal Güvenlik Dairesi, program sayesinde bugüne kadar çok sayıda El Kaide eylem planının önlendiğini söylüyor.

Başkan Barack Obama dün Kongre üyeleriyle istihbarat toplama yolları ve bunlarla ilgili yapılabilecek değişiklikleri görüştü.

Snowden, gizli bilgileri basına sızdırdıktan sonra Hong Kong’a ardından da Moskova’ya gitmişti. Snowden, bir Latin Amerika ülkesine sığınmak istediğini söylüyor. Şu ana kadar Nicaragua, Venezuela ve Bolivya, Snowden’a siyasi sığınma hakkı önerdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG