Erişilebilirlik

Washington'dan Ricciardone'nin Açıklamalarına Destek


Amerika, Türkiye’deki siyasi davaları ve uzun tutukluluk sürelerini eleştiren Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’ye sahip çıktı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Ricciardone’nin gazetelerin Ankara temsilcilerine yaptığı açıklamasıyla ilgili olarak, “Büyükelçi Ricciardone, sadece (eski) Dışişleri Bakanı (Hillary) Clinton’un söylediklerini tekrarladı. Eminim bu konu üzerinde kamuoyu önünde konuşma fırsatı bulması durumunda (yeni) Dışişleri Bakanı John Kerry de aynı şeyleri söyleyecektir,” diye konuştu.

‘Türkiye’nin Dostları ve Müttefiklerinin Yükümlülüğü’

Nuland, Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasının güçlendirilmesi, gazeteciler ve blogcular için ifade özgürlüğünün daha iyi korunması” konularında düzenli ilerleme sağlamasının önemine işaret etti, Türkiye’nin dostları ve müttefiklerinin görevinin bu öneme “saygılı bir şekilde işaret etmek” olduğunu söyledi.

Amerikalı sözcü, bu açıklamaların yeni bir şey olmadığını, uzun bir süredir özel ve kamuya açık ortamlarda bu görüşlerin paylaşıldığını da sözlerine ekledi.

Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan’ın cezaevinde olduklarını belirten Büyükelçi Frank Ricciardone gazetecilere yaptığı açıklamada, “Komutanlarınız aynı şekilde, onlar da terörist gibi hapse kondular. Onlara bu ülkeyi koruma görevi verilmiş ama hapse kondular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Tam anlaşılmayan 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla hapse kondular. Hukuki bir sistemin sonuçları bu şekilde olursa kafalar karışır. Amerika ve Avrupa mahkemelerinin buna anlam vermesi zor olacaktır,” demişti.

Amerikan büyükelçisinin açıklamaları, iktidar partisinde büyük tepkilere yol açtı. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Ricciardone’yi haddini aşmakla, Türkiye'nin içişlerine karışmakla suçladı.

Büyükelçi Francis Ricciardone’nin açıklamalarının yankıları, kendisinin Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’yla dün yaptığı iki buçuk saate yakın süren görüşmeye de yansıdı. Müsteşar Sinirlioğlu görüşme sırasında yargı sistemine ilişkin sözleri nedeniyle duyulan rahatsızlığı Amerikan büyükelçisine ilettiği bildirildi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland’a, Ricciardone-Sinirlioğlu görüşmelerinin ayrıntıları da soruldu. Nuland, iki diplomatın, geçen hafta Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen bombalı saldırının devam eden soruşturması ve Suriye gibi birçok konuyu ele aldığını, görüşmenin ayrıntılarını en iyi büyükelçinin kendisinin bildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG