Erişilebilirlik

Washington’da Siyasi Kriz Kaygısı


Washington’da Siyasi Kriz Kaygısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Başkan Obama söz verdiği gibi göçmenlik sorununu çözmek için Kongre’nin kararını beklemeden bu akşam kararname çıkaracağını açıklarsa Cumhuriyetçiler’le Demokratlar yine karşı karşıya gelebilir

Washington yeni bir siyasi bir depremle karşı karşıya kalabilir. Başkan Obama söz verdiği gibi göçmenlik sorununu çözmek için Kongre’nin kararını beklemeden bu akşam kararname çıkaracağını açıklarsa Cumhuriyetçiler’le Demokratlar yine karşı karşıya gelebilir. Muhabirimiz Michael Bowman’a göre, Başkan Obama’nın milyonlarca kaçak göçmeni sınır dışı edilmekten korumaya amaçlayan kararnameyi çıkarması, Cumhuriyetçiler’i çok kızdıracak.

Bazıları Amerika’da doğmuş çocukları olan 12 milyon yasadışı göçmenin geleceği ne olacak? Kongre yıllardır bu konuyu tartışıyor ancak şimdiye kadar sorunu çözecek bir göçmenlik reformunu geçirmeyi başaramadı.

Başkan Obama Haziran’da yaptığı bir konuşmada bu konuda sabrının taştığını söyledi:

“Göçmenlik sistemimizi yenilemek için yeni bir çaba başlatıyorum. Eğer Kongre görevini yapmıyorsa, o zaman biz gerekeni yapmak zorundayız.”

Başkan bu sözünü geçen hafta Asya gezisinde de tekrarladı ve Kongre’yi beklememesinin sorumluluğunun Cumhuriyetçiler’e ait olduğunu söyledi:

“Her zaman göçmenlik sorununa Kongre’nin kararıyla çözüm bulmak istedim, Kongre’nin reform onaylamasını ve yasayı imzalayarak yürürlüğe koymayı bekledim. O zaman başkanlık kararnamesi çıkarmama gerek kalmazdı. Kongre gerekeni yapmadıysa soruna çözüm bulmak için harekete geçmemi de sorgulayamaz.”

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama’ya cevap vermekte gecikmedi:

“Başkan eğer dediğini yaparsa onunla sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız. Hükümet böyle yönetilmez. 4 Kasım seçimlerinde Amerikan halkı bunu istemediğini açıkça ortaya koydu. Bu yüzden büyük seçenekleri gözden geçireceğiz.”

Ocak ayında Senato çoğunluk lideri olmaya hazırlanan Cumhuriyetçi Mitch McConnell da aynı görüşte:

“İyi niyetle, Başkan’ın seçim sonuçlarına bakarak kendi başına hareket etmek yerine bizimle görüşme yapma yoluna gideceğini umuyordum. Yine de umudumu kaybetmiş değilim ancak son işaretler hiç de iyi değil.”

Başkanlık kararnameleri mahkemeye taşınabilir. Ayrıca Boehner, hükümet bütçesinin onaylanmasını geciktirme yoluna gidebilir. Bu da geçen yıl olduğu gibi gelecek ay hükümetin kapanmasına ve milyonlarca devlet memuruna ücretsiz izin verilmesine yol açabilir.

Luis Guiterrez gibi Demokrat Partili bazı milletvekilleri göçmenlikle ilgili kararnamenin bu konuda hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olacağını savunuyor:

“Başkanın bu konuda kapsamlı, cesur ve acil kararlar almasını bekliyoruz.”

Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın bu konuda kararname çıkarmasının Kongre’yle Beyaz Saray arasındaki ilişkileri zehirleyeceğini savunuyor. Başkan Obama’nın, ikinci görev döneminin son iki yılında bu riski göze almak istediği anlaşılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG