Erişilebilirlik

Washington’da İlginç Gelenek


Washington’da İlginç Gelenek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Washington’un ilginç bir geleneği az bilinen bir parkta yıllardır devam ediyor. Her Pazar davul çalan bir grup bu parkta toplanıp çevredekilere güzel bir müzik şöleni sunuyor

Shango Kwame 20 yıldır zaman zaman gelip parktaki davulculara katılıyor. Kwame, “Buraya gelip davul çaldığımda çok fazla güç ve enerji hissediyorum. Burada davul çalmak bana vatanımız Afrika’yı hatırlatıyor. Afrika’da davul kutlama anlamına gelir. İnsanlar davulu öyle görür. Buraya her gelip çaldığımda içim ısınıyor” diyor.

Çoğunluğu siyahlardan oluşan 50’den fazla davulcu farklı kültürlere ait farklı büyüklükte perküsyon aletleri çalıyor. Bazıları profesyonel, diğerleri ise yeni başlamış. Ancak hep birlikte bir bütüne dönüşen Afrika ritimlerini çalıyorlar.

Canlı ritimler yüzlerce kişiyi müziğe ve dansa davet ediyor.

Grubun kıdemlilerinden William Taft bu geleneğin Washington’lu siyah kölelere dayandığını söylüyor: “Bu Washington’un en yüksek noktası. Köleler Washington’da serbest kaldıklarında Afrika geleneklerine uygun olarak davul çalarak atalarını andılar. İlk özgürlük günlerinde de bunu yapmışlardı.”

Ancak Taft haftalık toplantıların 1965’te, suikasta kurban giden Malcolm X’in onuruna başladığını söylüyor: “Washington DC bu dönemde Çikolata Şehri olarak bilinirdi. Siyah kültürü çok kuvvetliydi. Bu park önceleri siyah özgürlüğü ve siyah kültürü ile ilgili aktivitelerde kullanılıyordu.”

Bu dönemden beri Meridian Hill Park’ı Malcolm X Parkı olarak tanınıyor.

Taft önceleri grubun küçük olduğunu ve müzisyenlerin birbirlerine Afrika davul kültürü öğrettiğini söylüyor. Park’ın etrafındaki mahalleler değiştikçe davulcular da değişmiş. Diğer etnik gruptan davulcular gruba katılmış. Çok farklı gruplar da dinleyici olarak gelmeye başlamış.

Rob Oden ve arkadaşları son 6 senedir burada acro-yoga yapıyor.

Oden, “Davulcuların verdiği enerji bize de yansıyor. Arkada ritim olması, enerji içeceği içmek gibi bir şey,” diyor.

Birçok siyah Amerikalı gibi Candice Mickens da parkta farklı bir enerji hissettiğini söylüyor: “Buranın kutsal olduğunu düşünüyorum. Burada hayatımın güzelliklerini, acılarını, zorluklarını ve iyileşme sürecini yaşıyorum.”

Taft davulcuların Meridian Hill Parkı’ndaki geleneğin sürmesini umduğunu ve rollerini çok önemsediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG