Erişilebilirlik

Washington’da Atatürk Tartışıldı


“Dünya Barışında Laik Yönetimin Rolü ve Atatürk’ün Vizyonu” konulu panel Amerikan Üniversitesi’nde düzenlendi.

Panelin konuşmacıları, Savunma Bakanlığı eski yetkilisi ve Ortadoğu uzmanı Michael Rubin, Maine eyaletinin Bangor kenti Belediye Başkanı ve aynı zamanda yazar Sean Faircloth ile Amerika Atatürk derneği'nin (Atatürk Society of America) eski başkanı Metin Camcıgil’di.

Michael Rubin panelde yaptığı konuşmada, Atatürk’ün din ve devlet işlerinin ayrılmasını istediğini, bunun Atatürk’ün vizyonunu yansıttığını söyledi. Rubin, yıllar sonra bile Atatürk’ten bahsedildiğini, o dönemde yaşayan bazı liderlerle ilgili bir şey duyulmadığını söyledi. Türkiye’deki iktidarın, dini öncelik haline getirdiğini belirten Rubin, yolsuzlukları görünürlüğünü kapamak için dinin söylem olarak kullanılabileceğini de vurguladı. Michael Rubin Türkiye’nin bir dönem bölgesinde örnek bir ülke olduğunu ancak şimdi bazı şeylerin kaybedildiğini, bu kaybın sürekli olmamasını umduğunu sözlerine ekledi.

Rubin’in ardından Sean Faircloth söz aldı. Faircloth, Atatürk’ü zaman yolcusuna benzetti. Osmanlı İmparatorluğu’nun, son günlerinde geri kalmış bir ülke olduğunu belirten Faircloth, Atatürk’ün ortaya çıktığını, ülkesine bağımsızlık kazandırdığını hatırlattı. “Bu güçlü askeri lider daha fazla güç için halkını ezmedi, daha farklı düşündü” diyen Faircloth, Atatürk’ün zaman yolcusu olmayı tercih ettiğini vurguladı. Faircloth, “Atatürk şeriat mahkemelerini kaldırdı, oy verme hakkı getirdi bu hakkı kadınlara da tanıdı, mahkemelerde kadınlara eşit haklar verildi, sanatı yeniden şekillendirdi, dilde reform yaptı, laik mahkemeler getirdi, sanayide, tarımda reform yaptı, demiryolları ve bankaları modernize etti, Yahudi bilim insanlarını Türkiye’ye çağırdı” dedi.

“Bu insan barış istedi, eski Osmanlı topraklarını almaya çalışmadı” diyen Faircloth, “Bir zaman yolcusu düşünün ki halkıyla beraber geleceğe gitti” ifadesini kullandı.

Atatürk için 'ülkesini çok kısa zamanda çok ileriye taşıdı' diyen Sean Faircloth, 1881’de doğan Atatürk’ün 21. Yüzyılda Amerika’daki başkan adaylarından daha ileri görüşlü bir lider olduğunu kaydetti.

Faircloth, Atatürk’ün Amerika’da yeterince bilinmediğini, bunun da Amerikan halkının kaybı olduğunu söyledi.

Sean Faircloth, son dönemde ise Türkiye’nin, gazetecilerin hapsedildiği, yaklaşık 2 bin kişinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten yargılandığı bir ülke durumuna geldiğini kaydetti.

Faircloth, Amerika’daki çocuklara Atatürk’ün öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Panelin son konuşmacısı ise Amerika Atatürk Derneği'nin (Atatürk Society of America) eski başkanı Metin Camcıgil’di. Camcıgil, konuşmasında laikliğin önemini vurguladı. Ortadoğu’da bugün din adına cinayetler işlendiğini belirten Camcıgil, laikliğin tek başına barış için yeterli olmadığını kaydetti. Camcıgil, “Eğer halkın çoğu laikliği onaylamazsa barış da kırılgan olur” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG