Erişilebilirlik

Washington'da Açık Havada Oyun Günleri


Çocukların video oyunlar ve televizyon karşısında çok uzun zaman geçirdiğine inanan bir öğretmen, onları açık havada oyun oynamaya teşvik için "oyun günleri" düzenliyor

Günümüzde özellikle şehirde yaşayan çocuklar için elektronik oyunlar ve DVD’ler açık havada oyun oynamanın yerini aldı. Geleneksel oyunların gelişim ve ruh sağlığı için çok daha faydalı olduğuna inanan emekli bir lise öğretmeniyse hem yetişkinleri hem de çocukları açık havada zaman geçirmeye teşvik etmeye çalışıyor. Amerika’nın Sesi, Washington banliyölerinde oyun günleri düzenleyen emekli öğretmen Pat Rumbaugh ile konuştu.

Bir pazar öğleden sonra, Washington yakınlarındaki bir mahallenin sokağı trafiğe kapatılarak oyun alanına dönüştürülmüş. Her yaştan çocuklar ve yetişkinler oyun alanında.

Takoma Park’taki bu oyun günü semt sakinlerinden Pat Rumbaugh ve gönüllü grubu düzenlemiş.

Rumbaugh, Takoma Oyunlarını beş yıl önce başlatmış: “Takoma Parkı dışında yaşayanları da davet ediyoruz. Çünkü asıl amacımız herkesi oynamaya teşvik etmek.”

Rumbaugh, Takoma Park civarında “Bayan Oyun” olarak tanınıyor. Washington’da bir lisede 30 yıl beden eğitimi öğretmenliği yapmış ve yakın geçmişte emekli olmuş.

Rumbaugh herkesin hergün oyun oynamayı hakettiğini söylüyor: “Son araştırmalar, oyun oynayan insanların kendilerini çok daha iyi hissettiklerini gösteriyor. Daha az stresli, daha mutlu ve hayatlarından daha memnun oluyorlar.”

Rumbaugh sokak oyunlarından en çok çocukların faydalandığını söylüyor: “Çocuklar birbirleriyle geçinmeyi, müzakere etmeyi ve nazik olmayı öğreniyor. Yeni tecrübeler kazanıyor, yeni oyunlar öğreniyorlar.”

Komşuların sağladığı kostümler içinde oyun oynayan çocuklar yeni maceralar yaşıyor: “Oyunları kostümle oynadıklarında çok yaratıcı oluyorlar. Bu daha önce denemedikleri bir şey olabilir.”

Tony Castleman oyun gününe iki oğluyla gelmiş: “İkisi de bu oyunları çok seviyor. Bu tip geleneksel oyunlar bence çok güzel.”

Castleman oyunlar sayesinde komşularıyla da kaynaştığını söylüyor: “Mahalle sakinlerinin bu şekilde kaynaşması ve zaman geçirmesi harika.”

Maryland eyalet senatosunda Takoma Parkı temsil eden Jamie Raskin de aynı fikirde: “Bu tip faaliyetler eyalet ve ülke genelinde diğer kent ve kasabalara yayılabilir. Sonuçta bu sayede semt sakinleri ve çocuklar açık havada buluşuyor, oyunlar oynuyor.”

Bu, Rumbaugh’nun sıradaki hedefi: “’Hadi Oyun Oynayalım’ isimli bir sivil toplum örgütü kurmaya karar verdim. Bu örgüt Amerika genelinde açık hava oyunlarını teşvik edecek.”

Pat Rumbaugh okulların da bu girişimi desteklemesini ve herkesin açık hava oyunlarından faydalanmasını umuyor.

Washington'da Açık Havada Oyun Günleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG