Erişilebilirlik

Washington, Başkan Obama'nın Yemin Törenine Hazırlanıyor


Washington, Başkan Obama'nın Yemin Törenine Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00
Washington, her dört yılda bir yeni seçilen başkanın yemin törenine hazırlanır. İkinci kez başkan seçilen Barack Obama’nın bu yılki yemin töreninin dört yıl öncesine kıyasla daha küçük çaplı olması bekleniyor.

2009 yılı Ocak ayında Washington’daki National Mall adlı parkta Amerika’nın ilk siyah başkanının yemin törenine tanık olanların sayısı bir milyon 800 bindi.

Başkan Obama, ikinci dönem görev süresinin başlayacağı 20 Ocak, Pazar gününe geldiği için bir gün sonra, yani 21 Ocak’ta yemin edecek. Bu yılki yemin törenine yaklaşık 800 bin kişinin katılması bekleniyor.

Törenin güvenliğinden sorumlu 6 bin kişilik Ulusal Muhafız Birliği’nin komutanı Tümgeneral Errol Schwartz, hazırlıkların aynı olduğunu söylüyor: ”Bu yılki yemin törenini izleyeceklerin sayısı daha az ancak yine de kalabalıkta çıkabilecek sorunları gözden geçirmek zorundayız.”

Başkanların yemin törenleri Washington için çok büyük bir olaydır.

Partilerüstü bir komisyon, Kongre’nin önünde Başkan Obama’nın yemin edeceği platform ve tören için 1 milyon 200 bin dolar harcadı.

Başkan Obama yemin ettikten, konuşmasını yaptıktan ve Kongre’de öğle yemeğine katıldıktan sonra töreni bu komisyon yönlendirecek.

Başkanlık Yemin Töreni Komisyonu, geçit töreni ve diğer etkinlikleri düzenliyor.

Başkanın geçit törenini izleyeceği platformun yapımına Kasım seçimlerinden hemen sonra başlandı.

Platform, törenden hemen önce tamamlanacak. Ertesi gün de kaldırılacak.

Ordunun yemin törenindeki büyük rolünün idaresiniyse tüm kuvvetleri içeren Müşterek Görev Gücü üstleniyor.

Törene atlı birlikler, bandolar, sancak muhafızları ve şeref kıtasında görevli birkaç bin asker katılacak.

Tümgeneral Michael Linnington’a göre, üniformalı birliklerin törene katılması, sivillerin ordu üzerindeki hakimiyetini ve görev tesliminin barışçı şekilde tamamlanmasını temsil ediyor: ”Askerler, gücümüzün ve demokrasimizin simgesidir. Tüm dünyanın gözleri önünde bunu sergilemek çok önemli.”

Müşterek Görev Gücü, törende askerlerin görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesi için Washington’un dev bir haritasını çıkardı. Binlerce kişinin Washington’a giriş-çıkışını güvenli bir şekilde sağlamak, başkanın ve diğer herkesin güvenliğini tehlikeden korumak bu askerlerin görevi olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG