Erişilebilirlik

Washington Anıtı'nın Onarımı Sürüyor


Washington Anıtı'nın Onarımı Sürüyor
Washington Anıtı'nın Onarımı Sürüyor

Washington’un en çok turist çeken tarihi eserlerinden biri olan Washington Anıtı Ağustos ayında Amerika’nın doğu kıyısını etkileyen depremde zarar gördü. Depremden sonra ziyaretçilere kapatılan anıt şimdi başka bir açıdan başkentlilerle turistlerin ilgisini çekiyor.

Başkentin en büyük anıtlarından biri şaşırtıcı görüntülere sahne oluyor. 169 metre yükseklikteki Washington Anıtı’nın en yüksek noktasına, bir kişi iple tırmanmaya çalışıyor.

Bu kişi, anıtın yan kısımlarından aşağıya doğru halatlarla inecek mühendisler için ön hazırlıkları tamamlıyor. Mühendisler anıtın Ağustos ayında 5,8 şiddetindeki depremden gördüğü hasarı tespit edecek.

Jeff Comer işe giderken durup çalışmaları izliyor: “Depremin yol açtığı hasarı incelediklerini biliyordum ama anıtın tepesinde birini görünce şaşırdım. Çok ilginç. Daha önce orada kimseyi görmemiştim.”

Iowalı Bonnie Saxen ve arkadaşı anıta tırmanmaya çalışan kişinin akıl hastası olduğunu düşünmüş. Saxen, “Sonra görevli olduğunu ve depremden sonra oluşan çatlakları incelediğini anladık. Ama onun yerinde olmadığıma seviniyorum,” diyor.

Video kamera sisteminden alınan görüntüler anıtın deprem sırasında şiddetle sarsıldığını gösteriyor. Görüntüdeki Nikolette Williams gözlem katında, yaklaşık 20 ziyaretçiyle birlikteymiş: “Yerin sarsıldığını hissettim. Sonra da tüm yapının şiddetle sallandığını farkettim. Anıtın derhal boşaltılması gerekiyordu.”

Görevli Williams ziyaretçilerden merdivenleri kullanarak anıtı terketmelerini istiyor: “Bir terör saldırısı mı yoksa deprem mi bilmiyordum. Sonra acil çıkış kapısını açtım ve ziyaretçiler dışarıya akın etti.”

Mühendisler anıtın dış kısmındaki blokları teker teker inceleyecek. Ulusal Park Dairesi en büyük hasarın anıtın piramit şeklindeki uç kısmında olduğunu söylüyor. Taşların arasında oluşan çatlaklardan sızan yağmur suları hasarı daha da arttırıyor. Anıtın asansörü de depremde hasar görmüş.

Nikolette Williams, “Elimizde dış kısımdaki bütün taşların fotoğrafları var. Uzmanlar fotoğraflar çekip taşları yakından inceleyecek ve depremden sonra oluşan çatlakların ne kadar derin olduğunu belirleyecek,” diyor.

Hasar tespit çalışması, anıtın ne kadar süre kapalı kalacağı ve onarım çalışmalarının maliyeti konusunda fikir verecek. Ancak uzmanlar en azından anıtın temelinin sağlam olduğunu söylüyor.


XS
SM
MD
LG