Erişilebilirlik

Washington'da ABD-Küba Görüşmeleri


Washington'da ABD-Küba Görüşmeleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Amerika ile Küba arasında ilişkilerde buzlar çözülmeye başlarken, Florida’nın Key West bölgesinden yola çıkan tekneler Havana’ya ulaştı. Bu 50 yılı aşkın süredir ABD’nin izin verdiği ilk tekne yarışıydı.

Washington’da biraraya gelen Amerikalı ve Kübalı yetkililer bu ilişkileri daha ileri bir düzeye taşımaya çalışıyor.

Washington’daki toplantılar, Başkan Barack Obama ve Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro’nun Nisan ayında Amerika Devletleri Zirvesi’nde yaptıkları görüşmeden bu yana ilk üst düzey temas.

Both sides are anxious for more progress, says Latin American politics professor William LeoGrande.

Latin Amerika politikaları profesörü William LeoGrande iki tarafın da ilerleme kaydetme konusunda sabırsız olduğunu söylüyor.

LeoGrande, bu hafta görüşmelerin sonunda büyükelçiliklerin yeniden açılması konusunda tarihin açıklanabileceğini belirtiyor.

Başkan Obama’nın Küba’yı terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkarması konusunda Kongre’nin 29 Mayıs’a kadar karar vermesi gerekiyor.

LeoGrande, Küba lideri Raul Castro’nun bu tarih geçer geçmez büyükelçiliklerin açılması konusunu görüşmeye hazır olduğunu söylüyor.

LeoGrande, “Raul Castro, ‘Küba Amerika’nın terör listesinden çıkar çıkmaz büyükelçilikler açılabilir’ dedi. Bu da diğer sorunların çözüldüğünü gösteriyor.” şeklinde konuşuyor.

Amerikalı eski diplomat Büyükelçi Thomas Pickerin’e göre, zor konulardan biri, iletişim kanallarının açık tutulması.

Pickering, müzakerecilerin Amerikan halkının kabul edebileceği, ilişkilerin yeniden başlamasını sağlayan sağlam ve mantıklı bir diplomatik paket hazırlaması gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG