Erişilebilirlik

Walmart Seçim Öncesi Silah Satışlarını Durdurdu 


Amerikan perakende devi Walmart, son dönemde sosyal gerginliklerin tırmanışa geçtiği gerekçesiyle müşterilerini ve çalışanlarını korumak amacıyla Amerika'daki mağaza raflarından ateşli silahları ve mühimmatı kaldırdığını açıkladı.

Walmart'ın bu kararı, 3 Kasım Salı günü yapılacak ABD başkanlık seçimlerinden sadece birkaç gün önce geldi. Birçokları, seçim sonucunun tartışmalı olmasından ya da şiddet eylemlerinin kıvılcımını ateşlemesinden korkuyor.

Walmart Sözcüsü, ”Münferit bazı sosyal huzursuzluklar gözlemledik. Son birkaç yıldır bazı olaylarda olduğu gibi elemanlarımızın ve müşterilerimizin güvenliği için önlem almak amacıyla ateşli silahlarımızı ve mühimmatı raflardan kaldırdık” dedi. Sözcü, silah ve mühimmatın raflara ne zaman yerleştirileceğine ilişkin takvim vermedi.

Amerika'daki 5.000 mağazasının yaklaşık yarısında ateşli silah satan Walmart, halktan tekrar talep gelirse bu ürünlerin satışına devam edeceğini bildirdi.

Amerika'da perakendeciler; son aylarda Chicago, New York, Los Angeles, Portland ve diğer bazı kentlerde düzenlenen protesto eylemlerinde göstericilerin mağaza camlarını kırması, yağmacılık yapması ve mağazaları kundaklaması nedeniyle kaygılı. Öte yandan Amerika'da bu yıl silah satışlarının rekor düzeye ulaşması ve son aylarda hayatında ilk kez ateşli silah satın alanların sayısının artması, bu kaygıları körüklüyor.

Walmart, Mayıs ayı sonunda Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde siyah George Floyd'un polis nezaretinde yaşamını yitirmesinden sonra protesto gösterilerinin patlak vermesi üzerine Haziran ayında bazı mağazalarındaki raflarda yer alan ateşli silah ve mühimmatı kaldırmıştı.

Merkezi Arkansas eyaletinde bulunan Walmart geçen yıl ise Amerika'daki tüm mağazalarında tabanca ve bazı otomatik tüfeklerde kullanılan mühimmat satışını durdurmuştu.

Firma, geçmişte, silah satın almak isteyenlerin özgeçmişlerinin daha güçlü bir taramadan geçirilmesi ve şiddet riski oluşturanların silah sahibi olmasının engellenmesi için harekete geçilmesi çağrısı yapmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG