Erişilebilirlik

Vücuttaki Yağla Kanser Arasında Bağlantı Var mı?


Vücuttaki Yağla Kanser Arasında Bağlantı Var mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Bilimadamları uzun süredir yağ ve kanser arasında bir ilişki olduğundan kuşkulanıyor. Science dergisinde yayınlanan bir araştırma da kanser ve yağ arasında doğrudan bir bağ olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları, kanser tedavisinde yeni yaklaşımlar benimsenmesine ön ayak olabilir.

Barcelona’da bir grup uzman, kanser hücrelerinde yaşayan, CD-36 adını verdikleri bir protein keşfetti.

Uzmanlar, proteini, kanser hücrelerinin metaztaz yapma yani yayılma nedenlerini araştırırken buldu.

Araştırmacı Salvador Aznar Benitah, “Kanserli tümörde bulunan milyonlarca hücre arasından hangilerinin tümörden ayrılıp başka organlarda kolonileşmeye başladığı ve bu beceriye nasıl sahip oldukları hala net değildi” şeklinde konuşuyor.

CD-36 proteini, kanser hücrelerinin yağ asitlerini toplayarak çoğalmasını sağlıyor.

Yağ asitlerinin kanser hücrelerine birçok farklı şekilde yerleşebileceğini söyleyen Benitah, CD-36 proteinini yağ asitlerinin hücreye girdiği bir tünele benzetiyor.

Uzmanlar, vücuda yayılan kanser hücrelerinin, CD-36 proteini aracılığıyla içine yağ alan kanser hücreleri olduğunu saptadı. CD-36 proteininin bloke edilmesi, kanserin yayılmasını da durdurdu.

Benitah, CD-36 proteininin bloklanmasıyla birlikte birçok tümörün metaztaz yapma, yani yayılma becerisinin tamamen ortadan kalktığını görmüş.

Farelerde yapılan deneyler, proteinin engellenmesinin, metaztaz vakalarında bile yeni tümörleri küçülttüğünü gösterdi. Uzmanlar, bu yeni bulgu ışığında CD-36’yı engelleyecek doğal ya da kimyasal yollar aramaya başladı. Araştırmacılar, yağ asidi oranı düşük beslenme tarzının kanserin yayılmasını engelleyip engellemediğini inceliyor. CD-36’yı bloke edecek ilaçlar üzerinde de araştırmalar yapılıyor.

Benitah, İngiltere’deki bir şirketle işbirliği yürüttüklerini ve amaçlarının CD-36 proteinini etkisiz hale getirecek antikorlar üretmek olduğunu söylüyor.

Araştırma ve denemeler olumlu sonuçlandığı takdirde beş yıl içinde hastalar üzerinde denenecek ilacın üretilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG