Erişilebilirlik

Votel: 'Operasyon Bölge İçin Doğru Bir Adım Değil'


Votel: 'Operasyon Bölge İçin Doğru Bir Adım Değil'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

'

Amerika Merkez Komutanlığı CENTCOM Eski Komutanı Orgeneral Joseph Votel, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı operasyonunun bölge için doğru bir adım olmadığı görüşünde

3 yıl boyunca Amerika Merkez Komutanlığı CENTCOM Komutanlığı yapan Orgeneral Joseph Votel, yaklaşık 6 ay önce görevini ABD Genelkurmay Başkanlığı Kurmay Direktörü Orgeneral Kenneth McKenzie'ye devretti. Eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2014'te ABD Özel Harekat Komutanlığına, 2016 yılındaysa CENTCOM Komutanlığına atanan Votel, Suriye’de yaşananlara ve bölgeye en hakim isimlerden biri.

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı operasyonuna ilişkin görüşlerini Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’ne açıklayan Orgeneral Votel, operasyonun bölge ve bölge halkı için doğru bir adım olmadığını düşünüyor.

Hem eski Başkan Barack Obama, hem de Başkan Donald Trump’la çalışan Orgeneral Votel, 6 ay önce emekli olsa da, askeri alandaki birikimi ve deneyimiyle Washington’da görüşlerine başvurulan askeri uzmanlardan biri olmayı sürdürüyor.

Orgeneral Votel, Başkan Donald Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekme kararının, ABD'nin müttefiklerine ve üst düzey askeri makamlara danışılmadan alındığını ve gelecekteki ortaklıkları etkileme tehdidi barındırdığını dile getirmiş, bu kararın ani alındığını, zamanlamasınınsa yanlış olduğuna inandığını eklemişti. Amerika’nın Türkiye’yi vazgeçirmek için yürüttüğü müzakaralere de değinen Votel, Amerika’nın Suriye politikasındaki değişiklikleri ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelemişti.

Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’ne açıklama yapan Orgeneral Votel, Başkan Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon konuşmasının hemen ardından Barış Pınarı operasyonunun başlaması nedeniyle, Türkiye’ye yeşil ışık yaktığı iddialarına karşın, Trump’ın operasyona destek vermediğinin altını çiziyor ve “ Başkanımız, burada devam eden bu askeri operasyonu desteklemediğini açıkça söyledi. Türkiye’yle ilgili soruları sadece Türkiye yanıtlayabilir ve de yanıtlamalıdır. Sadece Türkiye neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyebilir. Ama ben bunun bölge için iyi olduğunu düşünmüyorum. Suriye'nin kuzeydoğusunda yaşayanlar için iyi olduğunu düşünmüyorum. Türkiye’nin planları veya ne yapmaya çalıştığı hakkında hiçbir fikrim yok.Bu tür konuların basit olmadığını ve bunun genellikle ikinci ve üçüncü derece sonuçları olduğunu biliyoruz. Ve biliyoruz ki, bunun Türkiye'nin istediği şekilde sonuçlanmaması da muhtemel ancak kesin plan ve hedefleri hakkında hiçbir fikrim yok” diyor.

Washington- Ankara hattında kimi zaman karşılıklı sert açıklamalara neden olan güvenli bölge konusundaki görüş ayrılıkları da Türkiye’yi operasyona taşıyan unsurlardan biri. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerinin Washington’da karşılık bulmaması, Ankara’nın bu adımı atmasında etkili oldu.

“ Güvenli bölgenin tam olarak doğru terim olduğunu düşünmüyorum. Bence gerçekte yapmaya çalıştığımız şey, Türkiye'nin kendi topraklarına bir saldırı olmayacağından emin olmasını sağlayacak, farklı tarafların çıkarlarına hitap etmeye yardım edecek mekanizmalar ortaya koymaktı. Bu, Suriye kuzeydoğusunda, halkın, evlerinde saldırıya uğramayacaklarından emin olmalarını ve yaşam ve istikrar arayışı içinde olunduğunu bilmelerini sağladı. ABD ve öncülük ettiği koalisyon açısından IŞİD gibi bir organizasyonun bu bölgede etkili olmamasını sağladı. Bence bu iyi bir mekanizma. 00:02:20 Türk kuvvetlerinin o bölgeye girişinin bunun bir parçası olduğunu düşünmüyorum. Planın bu olduğunu sanmıyorum” diye konuşan Orgeneral Votel, Türkiye’nin askeri bir çözüm yerine ABD’yle çalışmaya devam etmesinin Ankara için bir seçenek olmasına karşın, tercihini askeri harekattan yana kullandığını şu sözlerle vurguluyor: “ Türkiye’nin kendilerini güvende hissedebilecekleri bir seviyeye gelinceye kadar ABD ile işbirliği içinde hareket etmesinin bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Bunu yapmanın çok farklı yolları olduğunu düşünüyorum. Ve bence bizim bölgedeki çabalarımızın amacı buydu. Ve bu yönde çalışmayı sürdürmek onlara bir operasyon yapmak zorunda kalmadan bu güveni vermiş olmalıydı.”

Bölgedeki dengeleri iyi bilen Orgeneral Joseph Votel’in sözlerinden, emekli bir asker olarak askeri seçeneği ilk tercih olararak görmemesinin altında bölge halkına yönelik kaygıların yattığını söylemek mümkün.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG