Erişilebilirlik

Volkswagen Skandalı Büyüyor


Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in 2009'dan bu yana ABD'de satılan dizel motorlu araçlarında emisyon ölçümlerini manipüle etmek için yasal olmayan kontrol yazılımı kullandığının ortaya çıkması Alman ekonomi dünyasını tam anlamıyla sarstı.

Volkswagen yönetimi basına yansıyan suçlamaları kabul ederek, dünya genelinde “EA 189” tipi 11 milyon motorun emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini duyurdu. Söz konusu motor Jetta, Beetle ve Golf, Passat ve Audi A3´ün dizel modellerinde kullanılıyor.

Volkswagen, Amerikan emisyon standartlarını yanıltmalarına neden olan hataları düzeltmek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını açıkladı.

VW Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn, olayın boyutunu tümüyle ortaya çıkarabilmek için bir bilirkişi incelemesi başlattıklarını bildirerek, zararı karşılamak için de yaklaşık 6,5 milyar Euro'luk bütçe ayırdıklarını söyledi. Alman basınında çıkan yorumlarda skandalın Winterkorn’un koltuğunu kaybetmesine neden olabileceği savunulurken, bundan kısa bir süre önce görev süresi 2018 yılına kadar uzatılan Winterkorn müşterilerinin güvenini kötüye kullandıkları için çok üzgün olduğunu söyledi.

ABD Çevre Koruma Ajansı EPA, Volkswagen'in sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı emisyon testleri nedeniyle çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklayarak, şirket hakkında para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu. Konunun uzmanları cezanın 18 milyar dolar tutarında olabileceğini iddia ederken, Frankfurt borsasında işlem gören Volkswagen hisseleri yüzde 20 değer kaybına uğradı. Şirketin piyasa değeri bir günde 14 milyar dolar eridi.

Volkswagen grubu son senelerdeki atılımıyla Toyota’yı geçerek dünyanın en büyük üreticisi haline gelmişti. Grupta Volkswagen’in yanı sıra, Audi, Porsche, Bugatti gibi tanınan markalar da var. Geçen sene 202 milyar dolarlık ciroya ulaşan şirket 2014’te 12,4 milyar dolar kar elde etmişti.

Frankfurt’da devam eden Uluslararası Otomobil Fuarı IAA’da daha geçen günlerde tanıtımlarda yakıt verimliliğinin uyumunu ön plana çıkaran ve ABD’de yayınlanan televizyon reklamlarında da, ’Amerika’nın 1 numaralı dizel otomobil markası’ diye tanıtım yapan Volkswagen'in dizel araçları yıllardır çevreci özellikleri nedeniyle otomobil eleştirmenleri tarafından da övülüyordu.

Volkswagen'in büyük bir sarsıntı yaşamasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu arada son olarak Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier skandalın bir an önce aydınlatılmasını ve sorumluların ortaya çıkartılmasını istedi. Federal Ulaştırma Bakanı Aleksander Dobrint ise, Almanya'daki bütün dizel VW'lerin muayeneden geçirileceğini ve Volkswagen hakkında emisyon değerlerini manipüle ettiği suçlamalar ile ilgili Almanya’da da soruşturma açılacağını açıkladı.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Alman arabalarının yanı sıra Fransız arabalarının da tekrar test edilmesi gerektiğini söyledi, ancak Fransız üreticilerinin hile yaptığına dair bir şüphesinin olmadığını ekledi.

Güney Kore, Volkswagen skandalını kendilerinin de inceleyeceğini açıkladı ve şirketin temsilcilerini konuyla ilgili görüşmeler için Seul’a çağırdı.

ABD Adalet Bakanlığı, yaptığı açıklamada Volkswagen’ın ABD’de sattığı yarım milyon dizel aracın emisyon standartlarıyla ilgili hilesi nedeniyle ceza davası açmayı planladıklarını belirtti.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG