Erişilebilirlik

Vize Muafiyetinde 'Top Kimde?'


Avrupalı ve Alman yetkililer, vize serbestisi hakkını elde etmek için Türkiye’nin terörle mücadele yasalarını değiştirmesi gerektiği konusundaki ısrarlarını bir kez daha dile getirdiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada, AB’nin talebini yeniden eleştirerek, terörün tanımını değiştirmenin terörle mücadeleden vazgeçmek anlamına geleceğini belirtti. Erdoğan, böyle bir durumun terörün yanında yer almakla eşdeğer olacağını da öne sürdü.

Türkiye’nin vize serbestisi hakkını alabilmesi için AB tarafından istenen 72 kriterin tamamını karşılaması gerekiyor. Ancak, Türkiye henüz bu kriterlerin tamamını karşılamış değil ve özellikle terörle mücadele yasaları konusundaki AB kriteri iki taraf arasında son dönemde ilişkilerde ciddi gerilime yol açmış durumda. AB, terörle mücadele yasalarındaki “terörist” ve “terör eylemlerinin” tanımının daraltılmasını istiyor; mevcut haliyle yasaların gazeteci ve muhalifleri susturmak için kullanıldığı görüşünü savunuyor.

Erdoğan, AB bu konuda ısrarcı olursa, birlikle mülteci krizini kontrol altına almak için imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın yürürlükten kaldırılacağı uyarısında bulunuyor. Türkiye, anlaşma gereği, belli bir tarihten sonra AB’ye Türkiye üzerinden geçen mültecileri geri alarak bunun karşılığında istenen kriterleri karşılaması halinde kendi vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkını elde edecekti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, anlaşmanın feshedilmesini istemediklerini söylerken, Ankara’nın terörle mücadele yasaları konusundaki tavrını değiştiremeyeceklerini, bu görevin Türkiye’ye düştüğünü söyledi.

Alman Bakan, “Türkiye istenen koşulları yerine getirirse, AB de aynısını yapar” dedi.

AB Komisyonu Başkanı da Berlin’de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin terörle mücadele yasalarındaki değişiklik dahil tüm koşullara uymasını ümit ettiklerini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker “Türkiye ile anlaştığımız koşullar bunlar, yeni bir Başbakan’ın göreve başlayacak olması koşulları değiştirmez,” dedi. AB yetkilisi, birliğin kriterlerin karşılanması konusuna büyük önem verdiğini, bunlar yerine getirilmezse, anlaşmanın hükmünün kalmayacağını da dile getirdi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Eğer Erdoğan, Türk vatandaşlarını vizesiz seyahat hakkından mahrum etmek istiyorsa, bunun sorumluluğu ona aittir, bu benim değil, onun sorunudur,” dedi.

Erdoğan ise bu işin sorumluluğunun AB’de olduğunda ısrarlı ve AB’yi sert sözlerle eleştiriyor. Erdoğan son olarak AB’ye “Bana bak siz ne zamandan beri Türkiye’yi idare etmeye başladınız, kim size bu yetkiyi verdi?” diye hitap etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG