Erişilebilirlik

Viyana'da Gündem Yine Suriye


Viyana'da Gündem Yine Suriye
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Önce Tunus ve Avusturya’ya, ardından G20 zirvesi için Türkiye’ye gidecek olan Dışişleri Bakanı John Kerry, yapacağı resmi görüşmelerde Suriye’deki iç savaş ve IŞİD’e öncelik verecek. Kerry ve mevkidaşları, Viyana’da yapacakları toplantılarda Suriye’deki krize siyasi çözüm bulma sürecinde ilerleme kaydetmeyi amaçlıyor. Kerry daha önce de Rusya, İran ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla yapılan toplantılarda yine Suriye krizini ele almıştı.

Suriye’ye ait kara birlikleri ve yabancı güçler IŞİD’le mücadeleyi sürdürürken, Suriyeli milyonlarca sivil evlerini terketmeye devam ediyor. Dünya güçleri ise ikinci kez biraraya gelerek Suriye’deki krize siyasi çözüm arıyor.

Amerika; Rusya ve İran’la arasındaki farklılıkları giderme peşinde. Dışişleri Bakanı Kerry, “Sergey Lavrov, Cevat Zarif ve ben görüş ayrılığı içindeyiz. Amerika olarak Beşar Esad’ın Suriye’yi birleştirip yönetebileceğinin mümkün olmadığını düşünüyoruz,” diye konuşmuştu.

Diplomatlar da Suriye halkını rahata kavuşturmanın yollarını arıyor.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kuveyt Emiri, düzenledikleri ortak basın toplantısında, meşru muhalif grupları tanımlamak için öncelikle dünya güçlerinin Suriye’deki terör örgütleri listesi üzerinde anlaşması gerektiğini belirtti.

Bazı uzmanlara göre bunu başarmak zor. Uzman Anthony Cordesman, ”Suriye’de işe yarar ılımlı muhalefet yok. Kimi ılımlı Suriyeliler’in güvenilir olduğu söylenebilir. Savaşmayan bu Suriyeliler’in çoğu sürgünde. Suriye halkının büyük çoğunluğunu ya da belli grupları temsil etmiyorlar,” diye konuştu.

Ancak uzman Perry Cammack, ”Viyana’daki görüşmeler geniş kapsamlı. Elimizden geldiğince daha fazla muhalif grubu bu kapsama almalıyız,” diyerek Viyana’da yapılacak görüşmelerin bu konuda ilerleme sağlayacağını düşünüyor.

Cammack ayrıca hem Amerika hem de Rusya’nın bir an önce anlaşmaya varmak istediğini ancak bu isteğin siyasi açıdan çabuk sonuç vermesini beklemediğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG