Erişilebilirlik

Virüs Hakkında Dezenformasyonla Mücadeleye Google'dan Destek


Dünya Sağlık Örgütü, internette Corona virüsüyle ilgili araştırma yapanların karşısına çıkacak ilk verilerin Dünya Sağlık Örgütü kaynaklı olmasını sağlamak için Google’dan destek alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Twitter, Facebook, Tencent ve TikTok gibi sosyal medya platformlarının da Corona virüsüne ilişkin dezenformasyonun ve söylentilerin yayılmasını önlemek için adımlar attığını söyledi. Tedros, “Google’la işbirliği yaparak Corona virüsleriyle ilgili arama yapanların karşısına çıkacak ilk verilerin Dünya Sağlık Örgütü kaynaklı olmasını sağladık,” dedi.

Salgının patlak vermesinden bu yana Çin’in aldığı önlemleri övgüyle karşılayan, Pekin hükümetinin paniği önleme çağrılarını yineleyen, sağlık sistemi yetersiz olan ülkeleri güçlendirmeye çalışan Tedros, bir yandan da Çin vatandaşlarına ve hatta diğer Uzakdoğulular’a karşı düşmanca davranışları körükleyen söylentileri bertaraf etmeyi amaçlıyor.

Salgının başlamasından bu yana Corona virüsü hakkında gerçeği yansıtmayan bir takım iddialara internet ortamında sıkça rastlanıyor. Bu iddialar arasında Corona virüsünün laboratuvar ortamında üretildiği ve aşılarının çoktan hazırlandığı gibi komplo teorileri de var.

Dünya Sağlık Örgütü’nden dün gelen açıklamada virüse ilişkin veri kirliliğinin insanların ihtiyacı olduğu güvenilir kaynaklara ve kılavuza erişimini zorlaştırdığı kaydedildi.

Öte yandan Çin’in Dünya Sağlık Örgütü daimi temsilcisi Li Song, bazı ülkelerin Corona virüsünün patlak verdiği Wuhan kentinin bulunduğu Hubei eyaletine yapılan seferleri iptal etmesini, vize başvurularını reddetmesini ve Çin vatandaşlarını gümrük kapılarından geri çevirmesini kınadı.

Li, “Uluslararası toplum, bu yeni virüse karşı nesnel, sakin ve mantıklı bir yaklaşım sergilemelidir. Kasten panik havası yaratılmamalı, kötümser yorumlar yapılmamalı. Korkuya değil gerçeğe, söylentilere değil bilime, utandırılmaya değil dayanışmaya ihtiyacımız var,” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG