Erişilebilirlik

Video Oyunlarla Diktatör Devirme Yolları


Video Oyunlarla Diktatör Devirme Yolları
Video Oyunlarla Diktatör Devirme Yolları

Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, geçen ay Mısır’da barışçı gösteriler düzenlenmesinde önemli rol oynamış ve bu gösteriler Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i istifaya zorlamıştı. Yalnızca sosyal paylaşım siteleri yoluyla değil, başka araçlar yardımıyla da diktatörlerin devrilmesi üzerine fikirler üretiliyor.

Bunun bir örneği, Washington’da bulunan bir özel film şirketinin hazırladığı ve sivil itaatsizlik konulu bir belgesel. Şirket, barışçı yollardan değişim getirmenin yollarını öneren video oyunlar üretiyor.

York-Zimmerman Televizyon ve Film Şirketi, sivil itaatsizlik üzerine bir dizi belgesel hazırladı. Film yapımcısı Steve York, yapımlarının birçok ülkede gösterildiğini ve aralarında Arapça’nın da bulunduğu birçok dile çevrildiğini söylüyor:

“Hazırladığımız belgeseller barışçı eylemlerde, diktatörlerle ve baskıcı rejimlerle mücadelede bir tür eğitim aracı olarak kullanılıyor.”

York en popüler filmlerinden birinin “Bir Diktatörü Devirmek” adlı yapım olduğunu söylüyor. Film, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i hedef alan şiddetten uzak eylem stratejilerine dayanıyor. Miloseviç 2000 yılındaki tartışmalı seçimlerin ardından istifa etmiş, daha sonra Lahey’deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmıştı.

Filmde yer alan İvan Maroviç, OTPOR adlı barışçı muhalefet grubunun lideriydi. Miloseviç’e karşıtı eylemleri üniversite öğrencisiyken düzenlemişti.

York-Zimmerman şirketi yine benzer stratejiler içeren video oyunlar üretmek amacıyla Maroviç’ten yardım aldı. Şirketin ikinci ürünü “Halkın Gücü – Bir Sivil Direniş Oyunu”. Oyunun senaryosu, barışçı bir grubun liderinin sokak protestoları, grev ve boykotlar gibi taktikler uygulaması kurgusuna dayanıyor. Maroviç Belgrad’dan Amerika’nın Sesi’ne, oyunu oynayanların genç ve eğitimli kesim olduğunu söyledi:

“Oyun sizi siyasi mücadelenin tüm karmaşalarıyla tanıştırıyor. Doğru hareket etmeniz için ufacık ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor.”

York, ilk kez bu yönteme başvuran video oyunlar çıkarıldığını söylüyor:

“Birçok ülkede barışçı eylemlere girişen kişilerin, onlara doğru yöntem ve teknikleri öğretebilecek imkanları olmadığını görünce bu videoları hazırlamaya karar verdik.”

Washington’daki Uluslararası Barışçı Çatışmalar Merkezi Başkanı Jack Duvall, aynı oyunun üniversitelerde de oynandığını söylüyor:

“Siyaset bilimi, sosyoloji ve bir çok diğer bilim dalı öğrencisi, ister lisans, isterse lisansüstü düzeyde olsun, artık ders programlarında bu oyunların eğitimini alıyor.”

“Halkın Gücü” adlı video oyunu İnternet’ten indirilebiliyor. Fiyatı yalnızca 10 dolar. Hatta York, bu parayı ödeyemeyenlere oyunu ücretsiz göndereceklerini söylüyor. York oyunun dünyanın birçok ülkesinde indirildiğini söylüyor:

“Latin Amerika, Doğu Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu’dan oyunu indirdiler.”

“People Power” oyunu yalnızca İngilizce çıkarıldı. Ancak York, oyunun Arapça, Farsça, Rusça ve İspanyolca’sını da yakında piyasaya sürecek.

XS
SM
MD
LG