Erişilebilirlik

Versailles Sarayı'nda Mini AB Zirvesi: Çok Vitesli AB Masada


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'in prestij mekanlarından Versailles Sarayı'nda, AB'nin dinamo ülkelerinin yöneticileri Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile "mini AB zirvesini" topladı.

Avrupa'nın en büyük dört ekonomisinin yöneticisi, 9-10 Mart'ta Brüksel'de düzenlenecek zirve ve 25 Mart'ta Roma'da, Roma Anlaşması'nın 60'ıncı yılı kutlama hazırlıkları için Paris'te bir araya geldi.

Zirvede Brexit depreminin ardından AB'ye yeni bir rüzgar vermek için atılması gereken adımlar tartışıldı. Liderler, Avrupa'nın yeniden ayağa kalkmasının yolunun "çok vitesli AB'den geçtiği" görüşünü dile getirdiler.

Çalışma akşam yemeği öncesi dört lider ortak açıklama yaptı. Hollande, "Birlik olmak, tek tip olmak anlamına gelmez. Ben yeni bir işbirliği modeli, farklılıkların işbirliğini önerdim. 27 ülkenin dayanışması ama aynı zamanda farklı bir tempoda ilerleme kapasitesini ortaya koymak gerekiyor" dedi.
Liderler, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude-Juncker'in 1 Mart'ta açıkladığı ‘Beyaz Kitap’ta yeralan "çok vitesli Avrupa" önerisini desteklediler. Avrupa'da daha fazla entegrasyon olmasını dileyen Almanya Başbakanı Angela Merkel de savundu. Merkel, "Biz artık AB'de bazı ülkelerin daha ileri ve diğerlerinden daha hızlı gitmesi gerektiğini kabul etme cesaretini sergilemeliyiz. Daha farklılaştırılmış bir işbirliği ama kapalı değil açık bir işbirliği gerekiyor" dedi.

Merkel ve Hollande çok vitesli Avrupa tanımını yaparken "işbirliği" sözünü kullanırken, İtalya ve İspanya liderleri daha dikkatli bir dil seçerek, "işbirliği" yerine "entegrasyon" kelimesini seçtiler. İspanya Başbakanı Rajoy, "İspanya, entegrasyon konusunda, bunu isteyen herkesle daha ileri gitmeye hazırdır. Diplomasi, savunma, göçmenler, terörle mücadele, orta vadede ekonomik birlik, para ve bankacılık gibi konularda bu sağlanabilir" diye konuştu.
İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni "AB ülkelerinde yaşanan güvensizlik ve yorgunluğun Avrupa'da popülizmi beslediği uyarısında bulunarak, "Farklı isteklere farklı yanıtlar hazırlamalıyız. Birlik, son derece net bir pusula ile yeniden yoluna devam etmeli" dedi.

Zirve dolayısıyla 6 Avrupa medyasına söyleşi veren Hollande, "Avrupa'nın savunma konusu etrafında yeniden ayağa kalkabileceğini" dile getirdi. Hollande, AB'nin daha da ileri giderek, savunmanın ötesinde, güvenlik, vergi ve sosyal alanlarda da işbirliği yapabileceğini dile getirdi.



Doğu Avrupa ülkeleri rahatsız

Versailles'daki 4'lü mini zirve Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bazı üye ülkeleri rahatsız etti. Bu ülkelerden gelen "kendileri karar alıp empoze ediyorlar" eleştirilerini yanıtlayan Hollande, "Tarihleri, nüfusları ve ekonomilerinin önemi nedeniyle bu dört ülke yol göstermek sorumluluğuna sahiptir. Bunu diğerlerine empoze etmek için değil, gerekli hareketi teşvik etmek hedefiyle Avrupa'ya hizmet edecek bir güç oluşturmak amacıyla yapıyoruz" dedi.

Avrupa'daki aşırı sağ endişesi

Avrupa'da yükselen aşırı sağ partilerin Hollanda'da Mart ayında, Fransa'da Nisan ayında, sonbaharda ise Almanya'da yapılacak seçimlerde güç kazanması beklenirken, bu durumun Avrupa içindeki krizi derinleştireceği vurgulanıyor.

Hollande, Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine geri sayım başlarken, Avrupa karşıtı aşırı sağın yükselişi konusundaki kaygılara ilişkin de, "Popülistlere, aşırılara, milliyetçilere karşı, gerekli olan uyuma, vazgeçilmez olan motivasyona ve geleceği şekillendirme kapasitesine sahip olmalıyız" diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG