Erişilebilirlik

Venezuela'da Seçim Yatırımı 'Amerikan Karşıtlığı'


Venezüella'da İktidarın Seçim Yatırımı 'Amerikan Karşıtlığı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
Linki indirmek için

Venezüella'da İktidarın Seçim Yatırımı 'Amerikan Karşıtlığı'

Uzmanlar, Hugo Chavez'in ölümünün ardından Venezuela'nın Amerika'yla ilişkilerini düzeltme fırsatı yakalayabileceğini söylüyor

Venezuela Cumhurbaşkanı Vekili Nicolas Maduro, Amerika’yı suçlamaya devam ediyor. Maduro, son olarak Amerika’yı, devlet başkanı adaylarından olan muhalefet liderine suikast düzenlemeyi planlamakla suçladı. Maduro’nun suçlamaları şimdilik seçim kampanyası söyleminin bir parçası olarak yorumlanıyor. Ancak bu sözlerin Amerika’yla ilişkilere daha çok zarar vermesi ve siyasi şiddeti tetiklemesi de kaygı uyandırıyor.

Nicolas Maduro, Washington’u, muhalefet lideri Henrique Capriles’i öldürme planı yapmakla suçladı ve iki eski Amerikalı yetkilinin suikast planında parmağı olduğunu iddia etti. Bush Yönetimi’nin eski yetkilileri, şu anda hükümette görev yapmıyor.

Nicolas Maduro: “Başkan Obama’yı ve Savunma Bakanlığı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA yetkilileri Roger Noriega ve Otto Reich’ı kastediyorum. Bu kişiler Venezuela’da kargaşa yaratmak için sağcı muhalefet liderini öldürme planı yapıyor.”

Amerika Dışişleri Bakanlığı suçlamayı reddetti.

Victoria Nuland: “Venezuela hükümetini istikrarsızlığa sürüklemek ya da Venezuela’da herhangi bir kişiye zarar vermek için plan yaptığımız yolundaki suçlamaları reddediyoruz.”

Dışişleri Bakanının eski yardımcılarından Roger Noriega şu anda American Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşunda uzman: “Amerikan hükümetiyle herhangi bir bağlantım yok. Geçmişte hükümet yetkilisi olduğum doğru. Ancak şimdiki yönetimi çeşitli nedenlerle eleştiriyorum.”

Washington’daki Wilson Center düşünce kuruluşu Latin Amerika uzmanı Cynthia Arnson’a göre Maduro’nun suçlamaları, seçim dönemlerinde Hugo Chavez’den gelen suçlamalara benziyor.

Hugo Chavez: “Chavez’in seçmen tabanını korumak için Amerika’yı emperyalizmle suçladığına geçmişte hep tanık olduk.”

Roger Noriega ise Maduro’nun, Küba’nın da yardımıyla, rakiplerine karşı siyasi şiddet kullanmayı meşru kılmak için Amerika’nın Venezuela’nın içişlerine karıştığını öne sürebileceğini söylüyor: “Maduro’nun ya da Venezuela’da cumhurbaşkanlığı seçim sürecini etkilemek isteyen Kübalılar’ın halkı siyasi şiddete yönlendirmesinden korkuyorum.”

Cynthia Arnson’a göre Obama yönetimi dikkatli olmalı: “Şimdilik sessiz kalmak, Venezuela’daki seçim kampanyasına karışmamak doğru olur. Bu strateji çok uzun zamandır uygulanıyor ve böyle de devam etmeli.”

Arnson’a göre, eğer durum kötüleşmezse seçimden sonra Amerika’yla Venezuela, ilişkilerini düzeltme fırsatı yakalayabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG