Erişilebilirlik

Venezüela’da Sokaktaki Şiddet Meclis Binasına Sıçradı


Venezüela’da Sokaktaki Şiddet Meclis Binasına Sıçradı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Venezüela’da hükümet destekçileri, muhalefetin çoğunlukta olduğu Meclis’i bastı. Silahlı olan grup, milletvekillerine saldırdı, yüzlerce kişiyi dokuz saat boyunca rehin kaldı.

Hükümet karşıtı gösterilerin devam ettiği Venezüela’da bu defa Devlet Başkanı Nicolas Maduro yanlıları harekete geçti. Silahlı bir grup, Bağımsızlık Günü için özel oturum düzenleyen parlamentoyu bastı.

15 kişiyi yaralayan saldırganlar, içerideki yüzlerce kişiyi dokuz saat boyunca rehin tuttu. Silahlı grup daha sonra Meclis’i terk etti ancak binayı kuşatmayı sürdürdü. Ulusal Muhafız Birliği bölgede devriye gezdi; ancak ne rehineleri serbest bırakmak ne de silahlı gruba müdahale etmek için harekete geçti.

Binada rehin alınanlardan biri de Amerika’nın Sesi muhabiri Alvaro Algarra'ydı. Algarra, silahlı grubun daha önce parlamentonun istifasını istediğini ama bu son olayda hiçbir talep dile getirmediğini söyledi.

Ulusal Meclis Başkanı Julio Borges, saldırıdan Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu sorumlu tuttu. Borges, “Maduro şiddettir. Venezüela’da şiddetin adı Maduro’dur” dedi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Borges, milletvekillerinin silahlı grubun hiçbir talebine boyun eğmeyeceğini de belirtti.

Bağımsızlık Günü geçit törenine katılan Devlet Başkanı Maduro ise Meclis’te yaşananları “garip olaylar” olarak niteledi ve konuyla ilgisi olmadığını söyledi. Maduro, “Kavga ve şiddet olaylarını kınıyorum. Asla böyle bir eylemin içinde yer almam. Soruşturma emri verdim, adalet yerini bulacak. Venezüela için barış istiyorum” dedi.

Maduro hükümetine karşı Nisan ayından bu yana devam eden protestolarda ölenlerin sayısı 100’e yaklaştı. Yüksek Mahkeme’nin 31 Mart'ta parlamentonun yetkilerini elinden alması gösterilerin fitilini ateşledi. Ülkedeki ekonomik yıkım, yönetimdeki yolsuzluklar, sokak şiddetini körüklüyor.

Maduro ise Venezüela’da yaşananlardan ABD’yi sorumlu tutuyor ve Amerikan Devletleri Örgütü’nün müdahale etmesi durumunda iç savaş uyarısı yapıyor.

Nicolas Maduro son olarak, Anayasa’nın yeniden yazılması için oluşturulacak özel bir meclis üyelerinin 30 Temmuz’da seçimle belirlenmesi çağrısı yapmıştı. Maduro yeni anayasanın Venezüela’nın sorunlarına çare olacağını savunsa da, muhalif liderler bunun diktatörlük yolunda yeni bir hamle olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG