Erişilebilirlik

Venezuela’da Muhalifler 2 Günlük Grev Başlattı


Venezuela’da muhalifler Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya baskıyı artırmak için 2 günlük greve başladı. Grevin amacı, yeni meclis oluşturulması için yapılacak referandumun iptal edilmesi amacıyla Maduro’ya baskı yapmak.

Grev, Cuma günü başkent Caracas’ta düzenlenecek protesto gösterisiyle sona erecek. Oylamanın ise 30 Temmuz’da yapılması planlanıyor. Maduro, önerilen anayasal meclisin Venezuela’da düzenin sağlanması için gerekli olduğunu düşünüyor. Venezuela’da Nisan ayından bu yana protestocularla polis çatışıyor. Protestolarda 100’den fazla kişi hayatını kaybetti, binlercesi de yaralandı.

Muhalif liderler, Maduro’nun referandumu otokratik düzen kurmak için kullandığını belirtiyor.

Venezuelalılar geçen Çarşamba 24 saat işi durdurma eylemi yapmış, protestocular bazı yolları kapamışlardı.

Maduro, sert muhalefete rağmen planlarını uygulamayı sürdürüyor. Maduro, muhalefetin çoğunlukta olduğu Meclis tarafından atanacak yeni Anayasa Mahkemesi hakimlerini tutuklayacağını belirtmişti. Cumartesi gününden bu yana istihbarat servisleri tarafından 3 hakim tutuklandı.

Protestocular, petrol zengini ülkenin düşen petrol gelirleri ve hükümetteki yolsuzluklar nedeniyle rahatsız.

Ekonomik sıkıntı market raflarını boşaltmış durumda. Birçok Venezuelalı gıda almak için Kolombiya ve Brezilya’ya geçiyor.

Maduro, ülkedeki sıkınıtlar nedeniyle Amerika’yı suçluyor ve Amerikan Devletler Organizasyonu’nun müdahalesine karşı uyarıda bulunarak bunun iç savaşa neden olacağını kaydediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG