Erişilebilirlik

Venezuela’da Maduro Karşıtı Gösteriler Sertleşiyor


Venezuela’da Maduro Karşıtı Gösteriler Sertleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro karşıtı gösteriler devam ediyor. Çarşamba günü 3 kişinin ölmesinin ardından muhalefet, sokak gösterilerine devam edileceğini açıkladı.

Başkent Caracas’ta bir genç, San Cristobal’de bir kadın ve başkentin güneyinde bir güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. Çarşamba günü Maduro yandaşları ile karşıtı binlerce kişi sokaklara dökülmüştü.

Bazı gösteriler şiddet eylemine dönüştü. Protestocular güvenlik güçlerine taşla saldırdı, güvenlik güçleri de karşılık olarak göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Muhalifler, yeni devlet başkanlığı seçimleri ve cezaevindeki muhalif politikacıların serbest kalmasını istiyor.

Ölümlerden hükümet yanlısı milisler sorumlu tutuluyor. Savcılık ölümleri soruşturuyor. Son can kayıpları ile birlikte haftalardır devam eden protestolarda yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükseldi.Gösterilerde 50 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Gösterilerdeki şiddete rağmen muhalefet gösterilerin devam etmesini istiyor.

Muhalefet lideri ve iki defa devlet başkanı adayı olan Henrique Capriles, “Bugün milyonlardık, yarın daha fazlamız dışarıya çıkmak zorunda” dedi.

Başkent Caracas’ın batısında bazı yağma olaylarının olduğu ve 500’den fazla kişinin yakalandığı kaydediliyor.

Washington gelişmelerden kaygılı

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Maduro hükümetinin kendi anayasasını ihlal etmesinden, muhalefetin sesini duyurmasına izin vermemesinden endişeliyiz” dedi.

Tillerson durumdan rahatsız olduklarını gelişmeleri yakından takip ettiklerini de kaydetti.

Protestoculardan Karina Ivone, “Diktatörlükte yaşıyoruz, baskı altında yaşıyoruz, bu hilekar hükümet bize ihanet etti, insanlara, ailedeki çocuklara ihanet etti” dedi.

Ancak Yoneici Paredes Maduro’yu destekliyor. Paredes, “Bugün bu gençlik sosyalizme bağlı” diyor.

Ülkede muhalefet yeni seçim isterken, yönetim enflasyondan “Amerika liderliğindeki emperyalist güçleri” suçluyor.

Petrol üreticisi olmasına rağmen 2014’te petrol fiyatlarının düşmesiyle Venezuela’da ekonomik sıkıntılar artmış durumda. Bir zamanlar Latin Amerika’nın en zengin ülkesinde bugünlerde gıda sıkıntısı ve ilaç gibi temel gereksinimlere ulaşmada zorluklar yaşanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG