Erişilebilirlik

Venezuela’da 7 Eyalet Karantinaya Alındı


Venezuela’da üç gün önce sadece Miranda eyaletinde ve 2 kişide tespit edilen Corona virüsünün, Pazar günü itibariyle 7 eyalette görülmesi ve sayının 2’den 17’ye yediye çıkması üzerine ülkede ulusal acil durum ilan edildi. Bugün saat 05:00’dan itibaren yedi eyalet karantinaya alındı. Karantinaya alınan eyaletlerde ülke nüfusunun üçte biri, yani yaklaşık 10 milyon kişi yaşıyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro Pazar günü radyo, televizyon ve internetten canlı yayınlanan açıklamasında karantina altına alınan eyaletlerde yaşayan vatandaşların, evlerinden sadece zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için (yiyecek ve ilaç satın almak gibi) sokağa çıkabileceğini duyurdu. Ayrıca sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, gıda ve tıbbi ürün dağıtımı yapan işyerlerinde çalışanlar ve toplu taşıma yapanlar da yasağın dışında tutuluyor.

Güvenlik güçleri karantina koşullarının hayata geçirilmesi için gerektiğinde vatandaşlardan nerede çalıştıklarına dair kimlik kartı isteyebilecek. Şehirlerarası yollarda da kontrol noktaları kuruldu.

Venezuela’da geçtiğimiz Cuma günü hükümet Avrupa’dan ülkeye dönen 2 kişide Corona virüsü tespit edildiğini açıklamıştı. Hükümet ayrıca Avrupa’dan ve Kolombiya’dan Venezuela’ya yapılan uçuşları 1 ay ertelemiş, okulların ve her türlü toplu etkinliğin ertelendiğini ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımının zorunlu olduğunu bildirmişti.

Mücadele için uluslararası destek gerekiyor

Hükümet yetkilileri Çin’in Venezuela’ya virüsle mücadelede yardım ederek tıbbi malzeme ve sağlık ekipmanları bağışladığını, ayrıca Çin’de Corona virüsüyle mücadelede deneyim kazanmış Kübalı uzmanlardan oluşan bir heyetin dün Venezuela’ya geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı da yaptığı bir açıklamada Trump yönetimine çağrıda bulunarak, Venezuela’ya uygulanan ekonomik yaptırımların özellikle kamu hastanelerinde virüsle mücadeleyi zorlaştırdığı için yaptırımların kaldırılmasını istedi. Hükümet ayrıca cuma günü Venezuela ile sınırlarını kapatan Kolombiyalı yetkililere, siyasi sorunları bir kenara bırakarak virüse karşı ortak önlemler alma çağrısı yaptı.

Kriz koşullarında virüsle mücadele oldukça zor

Ülkede şimdiden alkol, anti bakteriyel ürünler, kolonya ve maske gibi ürünleri bulabilmek oldukça güç ve bu ürünler birçok yerde fahiş fiyatlara satılıyor.

Venezuela’da ekonomik krizden dolayı alım gücü düşen binlerce kişi virüsle mücadele edebilmek için birikime sahip değil ve bu kesim sağlık sorunlarında kamu hastanelerini kullanıyor. Ancak krizle birlikte hükümetin sağlık bütçesinde de kesintiye gitmesi, hastanelerde ilaç ve tıbbi malzeme eksiklerinin yaşanmasına neden oluyor. Tüm bunlara bir de elektrik ve su kesintileri eklenince Venezuela’da Corona virüsünün acil kontrol edilememesi durumunda can kayıplarının çok yüksek olabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG