Erişilebilirlik

Venezuela'nın Petrol Geliri Yüzde 69 Arttı


Varil fiyatı 88 dolara ulaşan Venezuela petrolünden bu yılın ilk beş ayında elde edilen petrol geliri, geçen yıla göre yüzde 69 artarak 6,1 milyar dolara ulaştı.

Resmi verilere göre günde 735 bin varil petrol üreten Venezuela’da son aylarda petrol üretiminde ve ihracatında kısmi düşüşler yaşansa da enerji fiyatlarının artmasından dolayı ihracat gelirleri artıyor.

Venezuela Petrol Odası (CPV) verilerine göre günlük petrol ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak, ortalama 617 bin varil seviyesinde kaldı ancak petrol fiyatlarındaki yüzde 78,5’lik artış petrol gelirlerinin de artmasına neden oldu.

Piyasada bugün 88 dolara işlem gören Venezuela petrolünün, ağır petrol olmasından dolayı üretim, işleme ve taşıma maliyetlerinin yüksek olması, piyasalarda Brent petrol fiyatından daha düşük fiyata satılmasına neden oluyor. Ancak bu farkın varil başına 25 dolara kadar çıkmasındaki temel nedenin, petrol ticaretine yaptırım uygulanan Venezuela’nın elindeki petrolü satmak için fiyat kırması olduğu bildiriliyor.

Bununla birlikte, Venezuela’da petrol çıkarma maliyenin varil başına 20 doların altında olduğu dikkate alındığında ülkenin petrolden elde ettiği gelir günlük 42 milyon doların üzerinde ve fiyatlarda sert değişimler yaşanmadığı ölçüde yıl sonu itibarıyla petrol satışından 13 ile 17 milyar dolar arasında gelir elde edileceği hesaplanıyor.

Petrol gelirinin artması halka doğrudan yansımıyor

Araştırma ve Analiz Merkezi CIAP direktörü, ekonomist Dilio Hernandez petrol gelirlerinin artmasıyla ayda 2 dolara kadar düşen asgari ücretlerin 40 dolar seviyesine çıkarılması, yerel yönetimlere ayrılan kaynakların artırılması, kamusal alanlardaki bazı bakım ve tamirat işlemlerinin yapılması gibi gündelik hayatı kolaylaştırmaya dönük bazı adımlar atılsa da bu etkinin oldukça sınırlı olduğunu kaydediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Hernandez Venezuela ekonomisinin 10 yılda 300 milyar dolardan 50 milyar dolara kadar küçüldüğünü ve krizin faturasının da daha çok halka çıkarıldığını belirtiyor.

Dilio Hernandez
Dilio Hernandez

Hernandez, “Bugün ülkede kamu sektöründe çalışan en az 2,5 milyon kişi ayda 40 dolarla, 4 milyondan fazla emekli ayda 26 dolarla geçinmeye çalışıyor. Yaklaşık 7 milyon kişi de kayıt dışı sektörde faaliyet gösterdiği için olası fonlara erişemiyor. Bu yüzden petrol gelirlerinin toplumdaki etkisi bir incir çekirdeğini bile doldurmaya uzak” diyor.

Venezuela’da 10 yıl önce günde 3 milyon varil civarı petrol üretildiğini hatırlatan Hernandez hükümetin bu yıl için koyduğu 1 milyon varil hedefine bile ulaşamadığını, halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabilir hale gelebilecek bir alım gücüne erişebilmesi için Venezuela’daki petrol politikasının ve uluslararası siyasette izlediği yolun değişmesi gerektiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG