Erişilebilirlik

Venezuela'da enflasyon Ocak ayında da Türkiye’den düşük


Dünya yüksek enflasyon liginde ilk sıradan üçüncü sıraya düşen Venezuela’da son iki aydır, aylık enflasyon oranları Türkiye’den daha düşük kaydedildi.
Dünya yüksek enflasyon liginde ilk sıradan üçüncü sıraya düşen Venezuela’da son iki aydır, aylık enflasyon oranları Türkiye’den daha düşük kaydedildi.

Venezuela’da Ocak ayı merkez bankası verilerine göre yüzde 1,7; bağımsız bir kurum olan Venezuela Finans Gözlemevi (OVF) verilerine göre yüzde 4,2 olan enflasyon, resmi verilere göre yüzde 6,7 enflasyon oranına sahip Türkiye’den daha düşük kaydedildi.

Venezuela Merkez Bankası (BCV) tarafından yüzde 2,43 olarak açıklanan Aralık ayı enflasyonu da Türkiye’den 0,50 puan daha düşük olmuştu. Venezuela’da enflasyon oranları geçen yılın Temmuz ve Ağustos aylarında da Türkiye’den daha düşüktü.

Ocak itibarıyla yıllık yüzde 107,4 enflasyon oranıyla dünya yüksek enflasyon liginde Türkiye’nin hemen önünde 3. sırada yer alan Venezuela’da, aylık enflasyon oranları geçen yıl Mart ayından bu yana tek haneli.

“Bolivar dolar karşısında TL’den daha az değer kaybetti”

Resmi verilere göre Ocak ayında en fazla artış yüzde 3,7 ile iletişim, yüzde 3,5’le eğitim ve yüzde 3,3’le alkollü içecekler ve tütün mamullerinde yaşandı.

Ulusal para bolivar, Ocak ayında dolar karşısında binde 86’lık değer kaybı yaşarken, Türk Lirası’nın yüzde 2,95’lik kayıp yaşaması dikkat çekti.

Venezuela Bolivarı geçen yıl dolar karşısında yüzde 51,18’lik değer kaybı yaşamasına rağmen, yıllık enflasyon oranında bir önceki yıla göre yüzde 43’lük bir gerileme kaydedilmişti.

Sosyoekonomik sorunlar devam ediyor

2017 Kasım ayında aylık enflasyonun yüzde 50 barajını aşmasının ardından 50 ay boyunca hiperenflasyon sürecine giren ve bu süreçte devalüe olan parası bolivardan toplamda on bir adet sıfır atan Venezuela’da, hiperenflasyon süreci 2022 Ocak ayında sona ermiş olsa da ülkedeki ekonomik, sosyal, siyasi ve insani sorunlar devam ediyor.

Geçen yıl uluslararası yardım örgütlerinin, başta sağlık olmak üzere 2,7 milyon kişiye yardım götürdüğü ülkede BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi verilerine göre en az 7 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

BM verilerine göre Venezuelalılar’ın yüzde 82’si yoksulluk, yüzde 53’üyse aşırı yoksulluk koşullarında yaşıyor ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG