Erişilebilirlik

Venezuela’da Meclisten Hükümet Yanlısı Hamle


Venezuela’da hükümet yanlısı kurucu meclis, muhalefetin çoğunlukta olduğu Kongre’nin yetkilerini devraldığını duyurdu. Bu hamlenin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile siyasi rakipleri arasında gerilimi tırmandırması bekleniyor.

Kurucu meclis üyeleri, bir kararname ile kendilerine yasama yetkisi verdi. Kararnamede, meclise “Maduro’nun muhaliflerinin entrikaları ve sabotajlarına karşı halka barış, egemenlik ve ekonomik refah sağlamak için yasa yapma hakkı verildiği” belirtiliyor.

Kararname, Kongre’nin feshedilmesini ya da Kongre üyelerinin toplanmasının engellenmesini öngörmüyor. Ancak zaten zayıf düşürülmüş Kongre’nin gücünü sıfırlıyor.

Kurucu meclisin başkanı Delcy Rodriguez, alkışlar içinde kabul edilen kararname için, “Onlara tarihi bir ders vereceğiz” dedi.

Muhalifler ise, meclisin karşıt görüşlüleri ezmek için hareket ettiğini söylüyor.

Kongre’nin üç üyesi, kurucu meclise destek veriyor. 109 muhalif üye ise, bir mektup yayımlayarak Kongre’nin gayrimeşru ve demokrasiye ihanet eden bir oluşumun emrine girmeyeceğini duyurdu.

Venezuela’da yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis'in üyelerini belirleyen seçimlerde Nicolas Maduro zafer ilan etmişti. Yeni anayasanın Maduro’ya sınırsız yetkiler verecek olması nedeniyle protesto gösterileri düzenlenmiş, 10 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG